onsdag 30 oktober 2013

Lär av Uppdrag granskning, Huddinge!

Den som sett kvällens Uppdrag granskning har sett den allra vidrigaste konsekvensen av vinstdrivna skolor: vissa elever blir önskade och andra oönskade. SVT:s reportage visade hur skolor i strid med skollagen väljer bort elever som anses kräva för stora resurser eller som kan skita ner en ”fin” skolas rykte. Att det händer borde egentligen inte förvåna någon. När vi låter vinstintressen styra får vi inte en skola för alla. Huddinge kommun kan ta lärdom av kvällens Uppdrag granskning och tänka om när man nu söker efter mer vinstdrivande förskoleverksamhet.

Vi gröna säger nej till vinstintressen, men ja till pedagogisk mångfald. När den borgerliga majoriteten i Huddinge vill att en nybyggd förskola i Smista ska drivas i fristående regi vill vi att man i så fall uppmuntrar pedagoger med intressanta idéer att forma ett personalkooperativ. Då kan personalens kreativitet tas till vara och beslutsvägarna bli korta. Men majoriteten säger nej. De riggar istället för att en vinstdrivande koncern tar över genom att kräva att man ska ha tidigare erfarenhet av att driva förskola med den profil man tänker sig.

Det kokar av vrede runt om i landet. Svenska folket har fått nog av vinstdriven välfärd. Låt det snart vara val.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var Miljöpartist till för ett år sedan då ni på kongressen röstade för friskolor med vinstuttag. Då gick jag ur. Sedan dess har ni gjort upp med alliansen om fortsatta uttag av vinster och riskkapitalbolag inom skolan trots att er kongress röstade nej. Hur fungerar det egentligen. Fridolin ooch Romson är för riskapitalskolor medan kongressen var emot. Hur är det möjligt? Vad står ni för egentligen?

Anonym sa...

Jag menar. Jag kommer ju inte att kunna rösta på er i alla fall. Det blir självfallet vänstern.

Olof Olsson sa...

Hej!

Jo, vi i MP har haft en intensiv diskussion. Men den senast kongressens utslag var mycket tydligt: En stor majoritet röstade för ett stopp för vinstuttag och kommersiella aktörer i välfärden.