torsdag 17 oktober 2013

Bryt köttnormen - lev livet!

Nu slår ännu en studie fast att vegetarianer lever längre än köttätare. Att för mycket kött ökar risken för bland annat tjocktarmscancer och hjärt- kärlsjukdomar är en del av förklaringen. Samtidigt ökar medvetenheten om att köttkonsumtionen måste minska om vi ska klara klimathotet. Som så ofta är det som är bra för miljön också bra för oss människor. Nu måste vi på allvar göra minskad köttkonsumtion till en politisk fråga.

Nyligen la jag en motion i kommunfullmäktige med rubriken ”Bryt köttnormen!”. När vi vet att vegetarisk kost är bra för både miljön och vår hälsa borde den inte ses som specialkost. Vegetarisk mat borde vara huvudalternativ såväl i skolbespisning som på kommunala konferenser. Rimligen är det den som vill äta kött som ska göra ett aktivt val.

Alla måste inte bli vegetarianer. Men vi måste sätta stopp på det slentrianmässiga, oreflekterade köttätandet. Att göra vegetarisk mat till grundalternativ är ett led i det. På det nationella planet är det hög tid för en köttskatt. Idag är kött gynnat på vegetabiliska livsmedels bekostnad, inte minst genom EU:s jordbrukssubventioner. En köttskatt skulle kunna rätta till den skevheten.

Politiker med självaktning måste våga fatta tuffa beslut som vi ser är nödvändiga på lång sikt, även om det kan göra människor upprörda. Upp med biffen på agendan!

Sugen på vego-middag ikväll? Här är ett recept på vegetarisk lasagne.

4 kommentarer:

anita sa...

Heja, heja, kan bara instämma!

När jag vill ta i ordentligt brukar jag drämma till med: Äter du fortfarande lik? :-)

anita sa...

Jag igen, glömde: har du testat min yogisoppa, mustigare och läckrare än alla biffar i världen? Om inte så finns den här:

http://pyttiminpanna.wordpress.com/2013/01/27/smakrik-soppa-nastan-pa-en-spik/

Olof Olsson sa...

Ser mycket gott ut!

Anonym sa...

Vi instämmer vi med. Titta gärna in på vår blogg: http://swedishpescetarian.wordpress.com