torsdag 24 oktober 2013

John Bauer-skandalen håller liv i vinstfrågan

Idag avslöjar SVT att den konkursade John Bauer-koncernen använt 200 skolpengsmiljoner till att betala räntor – på ett lån ägarna tog när man köpte koncernen av sig själva.

Uppenbarligen saknas gränser för hur mycket vinstdrivna välfärdskoncerner kan sprätta med medborgarnas pengar. Så länge det är möjligt att sko sig på skattebetalarna kommer bolagen göra det. Det är upp till politiken att sätta gränserna. Nu får det vara nog med tomtar, troll och kommersiella aktörer i vård och skola. Alla skattepengar ska stanna i verksamheten och bli till nytta för de patienter och elever som de avsetts för.

SVT:s avslöjande är utmärkt. Det bidrar förhoppningsvis till att hålla frågan kvar på den politiska dagordningen. Jag hoppas att vi gröna – som numer säger tydligt nej till vinster i välfärden – vågar sätta ljuset på frågan. Personligen kommer jag i alla fall göra allt vad jag kan för att driva frågan i landstinget om jag får chansen under nästa mandatperiod. Där måste Alliansens utförsäljningspolitik upphöra och en vinstfri vård efter behov säkras.

Läs Hans Wåhlbergs utmärkta bloggserie ”Patientens pris” om resultatstyrningen i vården – som låter pengarna styra snarare än patienternas behov.

Inga kommentarer: