fredag 11 oktober 2013

McModeraterna äventyrar partiernas förtroende

Ett ny lag ska reglera ekonomiska bidrag till partierna. Det meddelade moderate justitieministern Beatrice Ask idag. Ett förslag som är helt otillräckligt om ambitionen är att vi ska kunna lita på att partierna inte låter företag köpa politiska beslut. Inte minst är det en stor brist att regeringen fortfarande vill att anonyma bidragsgivare ska fortsätta vara tillåtna.

Sverige har idag extremt slappa regler kring partiernas finansiering, något som exempelvis fått Europarådet att kritisera vårt land. Miljöpartiet har länge krävt en ny lagstiftning och på senare tid har även Socialdemokraterna anslutit sig till den linjen. I förhandlingar med regeringen har den samlade oppositionen drivit på för en bred uppgörelse kring regler som ska ge genomskinlighet i partiernas finansiering. Att regeringen nu kastar fram ett eget urvattnat förslag är högst olyckligt.

I en demokrati måste man vara överens om de grundläggande spelreglerna. I en demokrati måste vi också kunna lita på att partierna driver idéer de tror på, inte gör sig till verktyg för resursstarka intressen. Det kan vi inte nu. Kanske låter det som om den gapiga miljöpartisten fått tidig valfrossa och försöker smutskasta den regering han starkt ogillar. Men precis så illa är det, menar jag. När misstankar finns om att McDonald´s köpt politiska beslut (läs tidigare inlägg här, här och här) måste regeringen inse allvaret, oavsett om misstankarna stämmer eller inte. Då måste man göra vad man kan för att stärka förtroendet för de partier som utgör kärnan av vår demokrati.

Resumé från juni 2007 om hur privata etermediebolag betalat pengar till partier för att få dem att fatta beslut som gynnar dem.

Inga kommentarer: