söndag 13 oktober 2013

Mänsklig flyktingpolitik kräver strid

Vi är många som förfärats av den senaste tidens stora katastrofer då hundrattals flyktingar förolyckats på överfulla båtar. Den självklara politiska slutsatsen borde vara att öppna fler lagliga vägar in Europa. Människor som behöver skydd ska inte vara beroende av flyktingsmugglare. Men i Italien är svaret istället att förstärkt militär ska hindra fler flyende människor, bland annat med hjälp av drönare. Och i Sverige avfärdar såväl Socialdemokraterna som Moderaterna förslaget om att flyktingar ska kunna söka asyl på svenska ambassader. Vi behöver starka röster för solidaritet i såväl EU-parlamentet som riksdagen. Därför hoppas jag att asylfrågorna kommer i fokus i båda valrörelserna nästa år.

Det är möjligt att en intensiv debatt om asylpolitiken kan ge en och annan extra brun röst i valurnorna. Men de allra flesta svenskar står för medmänsklighet. När de fasansfulla konsekvenserna av en iskall asylpolitik visar sig reagerar människor. Då skapas ett tryck för förändring. Det har vi sett vid flera tillfällen sedan 2005, då dåvarande ärkebiskopen KG Hammar ledde påskuppropet som ledde till en tillfällig asyllag som tillät fler att stanna.

Det är fullt möjligt att förändra asylpolitiken i solidarisk riktning. Men det kräver politisk strid. Vi som vill öppna fler dörrar till Europa och Sverige måste väcka opinion. Och vi måste ställa sossar och moderater mot väggen när de ena stunden talar vackert om att de står för en human flyktingpolitik för att i nästa ögonblick säga kallt nej när förslag förs fram som kan ge fler människor en fristad från krig och förföljelse.
Läs också Flyktingbloggen

2 kommentarer:

Hans lilla gröna sa...

Helt rätt Olof,

Lämnat mitt bidrag idag på bloggen: http://hanslillagrona.blogspot.se/2013/10/hur-manga-batar-till.html

Olof Olsson sa...

Härligt, Hans!