söndag 6 oktober 2013

Varning för plånboksfällan

”Partiet som ger dig mest i plånboken.” Det var rubriken på Aftonbladets löpsedel igår. Vi känner igen den från valrörelsen 2010 då man i alla de stora tidningarna kunde läsa sig till vilket partis politik som var mest gynnsam för den egna privatekonomin. Jag hoppas kvällens partiledardebatt visar att det finns partier som vill något mer än att köpa folks röster med löften om mer i plånboken. Jag hoppas innerligt att vi gröna aktar oss noga för att trampa i plånboksfällan och konsekvent ägnar varje dag fram till valet till att måla upp visionen om ett hållbart samhälle för alla.

Alliansen har allt att vinna på en debatt som stannar i plånboken. Inte för att de flesta vinner på Alliansens politik i kronor och ören räknat, utan för att själva sättet att tänka bygger på en nyliberal logik. En logik som innebär att allt kan köpas för pengar och att egenintresset är det enda som räknas. Vi som tror på att bygga ett samhälle där vi solidariskt hjälps åt och det finns ett skyddsnät som tar emot när vi behöver måste stå upp för det innan det är för sent. För ju mer samhället slits isär och ju mindre människor litar på det gemensamma – att samhället tar emot den dag man blir sjuk eller arbetslös, att alla skolor ger en bra utbildning och att alla äldreboenden ger bra omsorg – ju mer kommer vi att tänka på oss själva. Att vi skaffar oss resurser för att se till att vi själva och våra närmaste får det de behöver.

Men det är inte för sent. Trots sju år med Alliansens se-om-ditt-eget-hus-politik. Tvärtom finns nu en rytande hunger efter politik som utgår från vad som i längden är bäst för oss alla. När Novus frågade väljarna vad de ville att regeringen skulle prioritera i budgeten var det endast sex procent som svarade ett nytt jobbskatteavdrag. 30 procent svarade sjukvården, nästan lika många skolan. Även investeringar i järnväg och förnybar energi utklassade jobbskatteavdraget. Inte så konstigt då att Alliansen sjunker som en sten i opinionsmätningarna.

Om valet nästa år inte reduceras till en affärsuppgörelse mellan politiker och väljare utan handlar om det Sverige vi vill ha, då får vi en ny regering. Låt oss se till att det blir så.

3 kommentarer:

anita sa...

Jag skulle önska att miljöpartiet vågade vara mer öppet tillväxtkritiska. Jag tror svenska folket börjar vara moget för den diskussionen nu. Det blir så tradigt med den eviga diskussionen om "chockhöjning av bensinpriset" om mp får något att säga till om - som alliansen och den "gröna" centern basunerar ut så fort miljön kommer på tapeten. Borgarna börjar hamna på efterkälken, svenska folket har ledsnat på ständiga plånboksfrågor.

Vill också säga att jag alltid läser dina välformulerade och kloka inlägg, men jag gör inte så många avtryck i kommentarsfälten eftersom jag sällan har något att tillägga. Är det dags att "komma ut" som miljöpartist då? :-)

Olof Olsson sa...

Hahaha! Gärna för mig, men det behövs grönt tänkande personer på många håll. Nina Björk exempelvis, tänker jag är Sveriges kanske just nu viktigaste gröna opinionsbildare, men knappast miljöpartist.

Håller förstås helt med dig - det är verkligen upplagt för en tydlig tillväxtkritik nu.

anita sa...

Nina Björk är toppen! Håller med dig - igen! Eller skulle jag skriva "som vanligt"?