söndag 15 september 2013

Nu stoppar vi Förbifarten!

Optimism är inte min starkaste sida. Om någon påstår att världen går åt helvete är jag sällan den som invänder. Men nu gror hoppet i mig. Allt mer övertygad blir jag om att vansinnesprojektet Förbifart Stockholm kommer att gå i graven. Enligt en färsk opinionsundersökning har motorvägsivrarna nu en massiv opinion emot sig. Endast 37 procent av stockholmarna prioriterar Förbifarten framför utbyggd kollektivtrafik, medan 60 procent gör den omvända prioriteringen. För de vägkramande socialdemokraterna i Stockholms stadshus borde undersökningen stämma till eftertanke. Hela 70 procent av deras sympatisörer föredrar en rejäl kollektivtrafikutbyggnad före Förbifarten.

Att stödet för Förbifarten stadigt minskat de senaste åren kan ses som ett uttryck för att kunskapen ökat. Allt fler inser att enda möjligheten att lösa regionens trafikproblem är en gigantisk satsning på kollektivtrafiken. Nya vägar leder endast till ny trafik och därmed nya köer. Det är vad all forskning och erfarenhet säger oss och det börjar nu också sjunka in i det allmänna medvetandet. Dessutom finns nu flera konkreta kollektivtrafikprojekt som kan ställas mot Förbifarten. Det handlar om utbyggd tvärbana till Kista, Spårväg Syd på Södertörn och inte minst en rad nya tunnelbanesträckningar. Projekt som sannerligen inte är gratis. Flertalet kan komma på fråga först om planerna på Förbifarten läggs på is.

Med ett starkt grönt val på alla nivåer nästa år finns alla chanser att stoppa Förbifarten och istället börja bygga hållbara trafiklösningar. Vi har tiden på vår sida. För att inte tala om framtiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir en fajt mellan S och alliansen. MP kommer i mediaskugga. Sorry...

Olof Olsson sa...

Den risken finns förstås. Därför är det ur grönt perspektiv viktigt att våga vara tydlig och utgöra ett alternativ till de två elefanterna.