måndag 23 september 2013

IPCC påminner om allvaret

Nu har FN:s klimatpanel IPCC satt sig ner i Stockholm för att komma överens om de slutgiltiga skrivningarna i den stora rapport om hur forskningsläget ser ut när det gäller jordens klimat. Av det som läckt ut förstår vi att det inte kommer bli någon munter läsning. Bland annat lär prognoserna för hur mycket havsnivåerna kan komma att stiga bli ännu mer alarmerande i den förra rapporten 2007. Vad vi kan hoppas på är att rapporten kommer väcka en avsomnad klimatdebatt och att ansvarslösa politiker ställs mot väggen.

I det utkast till IPCC-rapporten som läckte ut i somras spåddes en havsnivåhöjning på en meter till nästa sekelskifte. Det kan jämföras med den nivåhöjning på mellan 21 och 59 centimeter som IPCC varslade om i 2007 års rapport. Sedan dess har tyska forskare kritiserat IPCC:s metoder och hävdat att det finns skäl att frukta att havet stiger med två meter. Vilket skulle innebära att 187 miljoner människors hem försvinner i havet.

Siffrorna är ogreppbara. Men vi borde vara förmögna att inse att det är allvar. Att det är vår arts överlevnad som står på spel. Låt oss ta den chans IPCC-rapportern innebär att ge klimatfrågan den uppmärksamhet den förtjänar. Och att ställa politiker med strutsbeteende till svars. Gå in i valåret och skrika för full hals: Nej! Inte fler jobbskatteavdrag. Inte fler motorvägsbyggen. Inte fler kolkraftverk från Vattenfall. Nu har vi fått nog av hyckleriet. Nu kräver vi handling på riktigt. Nu lägger vi räls, bygger vindkraft och delar på jobben.
 
Fler som bloggar: Röda Malmö 
 
Givetvis går det inte att blogga en dag som denna utan att kommentera den avskyvärda registrering som Skånepolisen ägnat sig åt. Må denna granskning fortsätta. Huvuden måste rulla och ansvariga ställas inför rätta.

Inga kommentarer: