söndag 29 september 2013

IPCC larmar – då sänker regeringen klimatbiståndet

FN:s klimatpanel skärpervarningarna för katastrofala konsekvenser av klimatförändringar under nuvarande århundrade. Samtidigt sänker Alliansen det klimatbistånd som ska hjälpa fattiga länder med investeringar i klimatomställning med hundratals miljoner i årets budget. De fattiga länder som drabbas hårdast av de utsläpp som rika länder är skyldiga till får klara sig bäst de kan.

Beskedet vittnar inte bara om att regeringen varken tar fattigdomsbekämpning eller klimatfrågan på allvar. Det är också fullständigt ologiskt mot bakgrund av hur regeringen har argumenterat förut. Tidigare har man ursäktat sina låga ambitioner för utsläppsminskningar inom Sveriges gränser med att man vill göra så kostnadseffektiva insatser som möjligt och därför gör en del åtgärder i andra länder istället. Detta har naturligtvis varit ett högst diskutabelt sätt att resonera, då klimatomställningen av samhället inte är ett val utan något vi måste göra för att samhället ska fungera i längden. Men nu bryr man sig alltså inte om att vara ett föredöme vare sig på hemmaplan eller bortaplan.

Miljöpartiet väljer en annan väg. I partiets skuggbudget finns både satsningar på ökat klimatbistånd och stora investeringar i klimatomställning på hemmaplan. Det har man råd med eftersom man väljer bort nya jobbskatteavdrag. Nu ser jag fram mot ett val där vi väljer vilket Sverige vi ska ha. Ett där min plånbok sväller en aning och jag kan konsumera tills allt rasar samman. Eller ett där vi bygger en framtid tillsammans.

Inga kommentarer: