torsdag 12 september 2013

Rösta för en öppen kyrka!

På söndag är det kyrkoval. Bortglömt av de flesta, men Sverigedemokraterna laddar för att ”Ta tillbaka fädernas kyrka”, som man uttrycker det. Målet är att få inflytande över såväl församlingar som kyrkomöte – och vrida klockan tillbaka. Med bruna krafter i kyrkan är risken uppenbar att vi får en mer islamofob, homofob och ojämställd kyrka. För alla oss som vill ha ett öppet samhälle och riva ner gamla maktstrukturer finns all anledning att rösta i valet – oavsett vilken relation vi har till kyrkan.

Jag kan förstå att den som inte i vanliga fall har kontakt med kyrkan kan undra varför man ska bry sig. Men kyrkan är Sveriges största förening. Hur kyrkan agerar påverkar samhället på djupet. Om man öppnar sina kyrkor för att gömma flyktingar eller sviker dem som nekas en fristad i Sverige. Om man bidrar till dialog mellan kristna, judar, muslimer och andra religiösa grupper eller om man sprider ett vi-och-dom-tänkande. Om man bejakar människors kärlek eller om vissas kärlek räknas som finare än andras.
 
Det finns flera alternativ för dig som vill rösta för en öppen och kärleksfull kyrka. Själv röstar jag på Miljöpartister i Svenska kyrkan. Vänstern i Svenska kyrkan och den partipolitiskt fristående nomineringsgruppen Öppen kyrka är andra som tydligt står för en fortsatt utveckling av kyrkan. Använd din rösträtt på söndag – annars finns rasister, homofober och sexister som röstar i ditt ställe.
 
Tappat bort röstkortet? Ingen fara. Om du röstar i din vallokal på valdagen räcker det med legitimation. Mer info om valet här.

Inga kommentarer: