fredag 13 september 2013

Nu laddar Lena Ek bössan

Dumheterna duggade tätt från Regeringskansliet igår. Strax efter Attenfall (KD) skrivit om sitt förslag att sätta stopp för kommunernas ambitioner att bygga miljövänligt, kom en salva från miljöminister Lena Ek (C).

I strid mot den samlade forskarkåren, EUs habitatdirektiv och hela miljörörelsen gick ministern ut med att hon tänker sig att vargstammen ska bevaras genom att jagas till utrotningens gräns. Det självpåtagna epitetet "Alliansens gröna röst" börjar andas desperation när opinionsundersökningarna en efter annan pekar en bra bit under 4 %-spärren för Centerpartiet.

Förre centerpartistiska miljöministern, Andreas Carlgren, lyckades inte föra mycket vettig miljöpolitik under sin tid på posten. Det var under hans tid som hetsjakten på varg startade och mycket annat kom inte ut från departementet. Mitt personliga intryck var dock att Carlgren hade ett verkligt miljöintresse, som dock inte fick något handlingsutrymme med den moderata fotboja som med järnhand styrdes från finansdepartementet och bromsklossen Anders Borg. Jag gissar att det inte var helt utan lite lättnad som Carlgren lämnade in sin avskedsansökan.

När det kommer till Lena Ek är mitt intryck ett annat. Kanske är trycket från den desperata opinionen nu större, men jag kan inte se något annat än populism bakom Lena Eks förakt för kunskap och bristande intresse för biologisk mångfald. Att som minister bestämma att vargstammen ska bestå av 170-270 djur, när forskarna säger att det krävs runt 700 för en livskraftig vargstam, det är inget annat än en politisk eftergift till en stark lobbygrupp. Detta efter att såväl miljöorganisationerna, forskarpanelen och jägarna enats kring att vargstammens omfattning ska utgå från forskning och expertkunskap, snarare än politikers godtycke. En kompromiss som kunde ha gett en långsiktig lösning i frågan som accepterats av alla seriösa aktörer i frågan.

Nej, när det kommer till vargutrotningsminister Lena Eks miljöpolitiska ambitioner kan jag inte komma på annat än att parafrasera Tage Erlander:
- Huka er, gubbar å kärringar, nu laddar hon om!

Fler har kommenterat vargbeslutet: Aftonblandets Eva Franchell, DNs Hanne Kjöller

3 kommentarer:

Anonym sa...

Siffran 700 är inte längre relevant. Med hänsyn till hur genetiken och invandringstakten ser ut NU så anser en förkrossande majorit av svenska varforskare att det krävs 270 för gynnsamm bevarandestatus.

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2013/6/slu-forskare-270-vargar-racker/

Anonym sa...

Även om 700 inte är relevant längre så verkar det som att 270 är ett minimital av brevet du länkar till (jag har dock bara skummat texten). Då blir intervallet som Ek bestämt lite bekymmersamt.

/Karin

Johan T sa...

Anonym:

Ja, om det stämmer är det fortfarande knepigt att ministern sätter en absolut övre gräns på den nivån som SLU kommit fram till som en absolut undre gräns. Skulle Lena Ek sagt minst 270 så hade det kunna gå att hävda att hon åtminstone lyssnat till SLU.

Om jag däremot skulle vilja ha en livskraftig vargstam skulle jag nog ta större höjd en absolut minimum.