tisdag 1 september 2009

Dagens klimatlarm

Ännu en forskningsrapport kommer nu som visar på det stora allvaret i klimatfrågan. Om inte utsläppen snabbt minskar drastiskt kommer mänskligheten, enligt den brittiska vetenskapsakademin, tvingas använda metoder som tar bort koldioxid som redan släppts ut i atmosfären. Något som ingen vet vilka konsekvenser det skulle få.

Jag tycker absolut man ska forska kring metoder som, utöver utsläppsminskningar, kan minska halterna av växthusgaser. I värsta fall befinner vi oss redan i ett läge där klimatet skenar och sådana metoder därmed kommer bli nödvändiga. Men lite rädd är jag att de som vägrar att ta farväl av fossilsamhället tar emot den här sortens nyheter som: "Aha, vad skönt! Vi fortsätter bränna olja, så tar vi bara fram koldioxiddammsugaren sen."

Därför, alla jordbruksministrar som sänker skatten på handelsgödsel, statsministrar som "kompromissar" långt bortom vad forskarsamhället anser att planeten tål och kommunpampar som räknar på södertörnsleder, ska jag berätta en hemlis: Det finns inga koldioxiddammsugare. Bara i fantasin.

Inga kommentarer: