lördag 3 augusti 2013

Happy pride!

Dags för Prideparad. Vi tar gatorna i besittning för att uppleva en explosion i färg och glädje över liv och kärlek. Men också för att påminna om att kampen för mänskliga rättigheter måste fortsätta såväl globalt som i kvarteret där vi bor.

Under Prideveckan har mycket fokus legat på situationen för HBTQ-personer i Ryssland. På goda grunder. Fientligheten mot HBTQ-personer tar sig där allt otäckare uttryck. Gårdagens besked om att lagen som förbjuder ”homosexuell propaganda” inte kommer att tillämpas mot tävlande i vinter-OS nästa år är en klen tröst för de ryska HBTQ-personer som dagligen utsätts för angrepp och lagstödd diskriminering. Men om idrottare och ledare tar chansen skulle OS kunna bli till en manifestation för mänskliga rättigheter. Vad säger till exempel SOK om att förse tävlingsdräkterna med regnbågsflaggor? För visst är idrott alltid politik, frågan är bara på vems villkor.

Samtidigt får vi inte tro att kampen är färdig på hemmaplan för att gatorna idag förvandlas till ett böljande hav av regnbågsflaggor. Normerna som förutsätter heterosexuell tvåsamhet är djupt rotade. Vi måste göra allt vi kan för att rucka på de normerna och under tiden se till att frizonerna är så vida och många som möjligt. Miljöpartiet iStockholms stads förslag i veckan om att succesivt HBT-certifiera i princip all kommunal verksamhet är därför utmärkt. Oavsett om du har dina barn på en förskola, är en ung person som vänder dig till skolhälsovården eller flyttar till ett äldreboende i slutet av livet ska du känna dig trygg med att mötas av personal som utbildats för att möta dig som individ, utan att sitta fast i förlegade normer kring kön och sexualitet. När Huddinge kommunfullmäktige sammanträder igen i höst planerar jag att lägga en liknande motion.

Imorgon kavlar vi upp armarna. Men idag är det fest. Happy Pride!

Fler som bloggar: Jens Fagerlind  Bengt Held

7 kommentarer:

Anonym sa...

Satt på T-banan i Prideveckan när två unga lesbiska tjejer
satte sig mittemot mig. De började hångla och sa sen till mig:
"Blir du kåt nu heterogubbe"?
Vad kunde de veta om min läggning?
Vad är det för beteende och är de så "utsatta" själva?

Bengt Held sa...

Den här vandringshistorien brukar du tydligen berätta varje år. Hittade ordagrant samma "berättelse" från förra årets Pride.

:-)

"Satt på T-banan i Prideveckan när två unga lesbiska tjejer
satte sig mittemot mig. De började hångla och sa sen till mig:
"Blir du kåt nu heterogubbe"?
Vad kunde de veta om min läggning?
Vad är det för beteende och är de så "utsatta" själva?"

Dålig lukt sa...

Riktigt fint blogg :)

Olof Olsson sa...

Tack Bengt för vakenhet och tack Dålig lukt för uppmuntran!

Anonym sa...

Det är ingen vandringshistoria utan hände mig på gröna linjen från Odenplan mot T-centralen.
Att det inte var i år spelar ingen roll och det påstod jag inte heller. Koncentrera dig på din egen blogg istället.

Bengt Held sa...

KR.

Kul du ogillar att jag som HBT-person ska delta i en debatt om Stockholm Pride medan du ska få göra det.

Men jag ska vara snäll mot dig. Låt oss anta att två lesbiska kvinnor betett sig illa mot dig? Och? Trodde du alla HBT-personer var helgon för att det hålls HBT-parader?

Otrevliga personer finns det i alla grupper, även bland heterosexuella, och har ett lesbiskt par varit otrevliga mot dig borde du väl sagt ifrån till dem istället för att älta den historien år efter år.

Jag har själv mött otrevliga invandrare, judar, muslimer, homosexuella, heterosexuella etc men inte tjatar jag om de berättelserna närhelst det är någon manifestation emot rasism, islamofobi, antisemitism etc. Därför att jag fattar att några otrevliga personer inte ska göra att en hel grupp ska få skulden för deras beteende.

Anonym sa...

Om det var min enda erfarenhet så... Men de är givetvis enskilda händelser. Sen kan jag dra slutsatser av dessa efter eget huvud. Precis som du kan göra i ditt liv och vad du möter. Men Bengt! Jag vet att du vill och är en ordningsman i HBT samhället. Och jag är också en del av den gruppen. Men jag avstår att stå under just ditt paraply.