fredag 16 augusti 2013

På väg mot human flyktingpolitik

Få saker gör mig mer hoppfull om det här landets framtid som det sjudande engagemang som finns för en human flyktingpolitik. Idag samlades hundratals människor på Medborgarplatsen i Stockholm när Asylstafetten gick i mål. Ett antal envisa, uthålliga människor har gått de 73 milen från Malmö och åtskilliga har anslutit sig längs med vägen för att uppmärksamma att svensk flyktingpolitik har långt kvar till anständighet.

Det arbete asylrörelsen uträttar runt om i Sverige kan inte nog lovprisas. För det första finns asylgrupperna till hands för de människor som hör till de allra mest utsatta. De stöder asylsökande och papperslösa med allt från att hitta en bra advokat till skjuta till pengar när det fattas för medicin eller mat. De stöttar och lyssnar på människor som det svenska samhället gjort nära nog rättslösa.
För det andra sätter asylgrupperna ljuset på den politik som innebär att människor sänds tillbaka till ständig skräck för att utsättas för våld, tortyr eller dödsstraff för att de tillhör fel folkgrupp, har fel åsikter eller är kära i fel personer. Genom att hålla den diskussionen levande kan steg tas i rätt riktning. Genom att sprida kunskap om hur svensk flyktingpolitik ser ut tillåts Sverigedemokraterna inte styra den migrationspolitiska debatten. En majoritet av svenska folket har trots allt solidariteten i ryggmärgen – vi behöver bara påminnas i bland.
 
Imorgon avslutas Asylstafetten med bland annat seminarier och festligheter – läs mer här.
 

P.S. Appropå mänskliga rättigheter - Heja Emma Green Tregaro! D.S

Inga kommentarer: