söndag 18 augusti 2013

Skolkonkurser föräldrarnas ansvar?

Begär ut bokslut innan du sätter dina barn i en friskola. Det rådet får föräldrar av skolinspektionen efter att JB-koncernens konkurs tvingat tusentals elever att byta skola. Nej, nu får det väl räcka ändå? Nu måste gränsen ha passerats för hur mycket man vältra över samhällsproblem på enskilda individer. Nu är det tid för politik. Inte minst är det hög tid att sätta stopp för vinstdrivande företag i välfärden.

Skolinspektionen konstaterar att de själva inte har den kompetens de behöver för att kunna bedöma skolornas ekonomi. Men käcka uppmaningar till föräldrar om att vara kritiska och frågvisa drar man sig inte för, även om man harklande tillstår att det inte är lika enkelt för alla föräldrar att agera jobbiga kunder.

Jag kräks. Jag vill inte vara kund. Jag vill vara medborgare i ett land där vi kan lita på att alla skolor är bra skolor. Jag vill ha ett samhälle där vi löser problem gemensamt, inte ett där arbetslöshet blir ett problem endast för den arbetslöse, miljöproblem blir en samvetsfråga för ensamma konsumenter och skolkonkurser något som drabbar slarviga familjer som inte haft koll på bokföringen. Politik vill jag ha. En politik som bygger ett samhälle. Som rustar välfärden och sätter stopp för de vinstuttag som dränerar våra gemensamma resurser och urholkar kvaliteten i vård och skola.

Det är utmärkt att vänsterledaren Jonas Sjöstedt spelar så högt i vinstfrågan och gång på gång upprepar att man inte sätter sig i en regering som ”fortsätter privatiseringspolitiken”. Kanske kommer Stefan Löfven med illa dold lättnad låta sig köras över av vänstern. På så sätt kan han blidka den massiva opinion av socialdemokratiska väljare och gräsrötter som liksom folket i övrigt fått nog av det slöseri med skattemedel som vinsterna innebär.

2 kommentarer:

anita sa...

Har läst dina inlägg efter sommaruppehållet och håller med dig (som vanligt). Senaste SIFO-mätningen visar att S är nere i 30 procent nu. Frågan som förblir obesvarad är: VARFÖR törs inte S ta avstamp i en EGEN politik, en politik med visioner om ett annat samhälle? En politik där man vågar närma sig både V och MP, en politik som skulle bli ett reellt alternativ till Alliansen.

Lotta Gröning var med i panelen i God morgon världen i morse och hon menade att medelklassen är mer intresserad av skattesänkningar än en välfärd värd namnet. Kan det verkligen vara så illa? Själv ser jag fler och fler tecken på att människor har fått nog nu.

Olof Olsson sa...

Jag hörde också Lotta Gröning säga det och undrade vad hon grundar det på. När Novus frågade vad folk ville att regeringen skulle prioritera högst i höstbudgeten svarade bara 6 procent jobbskatteavdrag. 30 procent svarade skola och 29 procent vård. Investeringar i järnväg och förnybarenergi kom också före skattesänkningar.