onsdag 26 augusti 2009

Krantz igen...

De borgerliga manifesterar åter sin idé om att man ska gå genom grundskola, gymnasium och högre utbildning utan ändra inriktning, utan att misslyckas och utan att hitta på något annat på vägen (som att arbeta och skaffa sig andra erfarenheter). Den här gången är det genom att slå fast att betyg har ett "bäst föredatum", eftersom man i och med ett nytt betygssystem inför att de som har högsta betyg i tidigare system inte kan omräkna dessa och få högsta betyg i det nya. Alla som har betyg från tidigare system halkar nämligen efter med 2,5 poäng jämfört med det nya. Det beror på att man har introducerat något som kallas meritpoäng, vilket inte har funnits tidigare. I DN menar högskole- och forskningsminister Krantz att det inte är någon fara med att elever som tog studenten i tidigare betygssystem inte kan konkurrera med de nyare betygen:

- Det är snart tio år sen de tog studenten, så de har haft god chans att komma in på åtråvärda utbildningar. Det är en liten grupp som inte redan har börjat plugga så det är en smärre orättvisa.

Han vill inte heller lösa problemet genom att införa en egen kvotgrupp för dessa studenter, utan hänvisar dem till högskoleprovet. Har man en studentexamen som är mer än tio år gammal göre man sig alltså icke besvär, här finns liten förståelse för att man kan vilja ändra bana i livet eller för att den erfarenhet man hunnit skaffa sig innan man börjar plugga kan vara av godo både för studenten själv och för att föra in andra perspektiv i utbildningsgruppen. Och att orättvisan blir mindre för att färre drabbas är ett synsätt som jag hoppas inte kopieras till andra områden för då är det många minoritetsgrupper som har fått eller argumenterar för att få förbättrade förutsättningar som ligger risigt till.

2 kommentarer:

astroniklas sa...

Herrugud! Hur länge får Sverige köra över om och om sina studenter! Detta är rent absurd att få ha sådana politiker styra över andras framtid hur som helst. NEJ! Låt ett system vara som det alltid funnits. Alla känner till värdet av 5 som högsta eller 20. Gör inte om allt från början och förkasta inte andras prestationer som de har kämpat för så hårt!

Att någon tod studenten för 10 år sen, och väljer att plugga senare kan bero på svårigheter i livet. Personer som har valt att försörja en familj, eller råkat ut för andra händelser i livet som kräver dem anpassning. Men varför ta bort möjligheterna till en värdig utbildning??

SKÄRPNING! Jag röstar alldrig mera på alliansen. Fy fan vilket skämt och skam!

Stevie sa...

Den här regeringen snackar mycket om att skapa ett kunskapens Manchester United men visar ändå, gång på gång, att den inte tar utbildning på allvar som nåt annat än korvstoppning. Inte för att Göran Perssons tid var mycket bättre men de var i alla fall inte så skamlöst tydliga och dubbelmoraliska. Det nya förslaget till studiemdelsreform är ett annat exempel.

Svensk utbildningspolitik är rena böldpesten.