måndag 1 juli 2013

Rättfärdighetens dag – inte järnrörshögerns

Nej, det är inte Sverigedemokraternas dag idag. Det är rättfärdighetens. Idag får nämligen gömda och papperslösa rätt till skolgång och vård. En lagändring som blivit möjlig tack vare ett grönt parti som både tydligt pekar ut riktningen mot ett öppnare och medmänskligare Sverige och är beredda att kompromissa med andra partier för att göra skillnad på riktigt. Sällan är jag så mallig över att vara miljöpartist som idag.

Nu gäller det – förutom att se till att kommunerna efterlever lagen – att fortsätta kampen för en human flyktingpolitik. För vägen dit är lång. Än utvisas svårt sjuka människor till länder där de inte får möjlighet till den vård de behöver. Än nickar Sverige instämmande när EU bygger murar mot resten av världen. Än kritiseras Sverige återkommande av FN:s tortyrkommité för att man slentrianmässigt skickar tillbaka människor till tortyr.

Jag är glad över att MP-ledningen vill göra migrationspolitiken till en viktig valfråga nästa år. Måhända kan järnrörshögrern gynnas av det i termer av procentenheter hit eller dit. Men de senaste åren har visat att det är när ljuset riktas mot migrationsfrågorna som steg tas i rätt rikning i verkligheten. När Svenska kyrkan drog igång påskuppropet 2005 kunde Miljöpartiet baxa igenom en tillfällig asyllag som gav hundratals människor en fristad. Och det var när vreden över Reva-projeket vällde fram i våras som MP kunde få regeringen med på en lagändring som ska ge fler barn rätt att stanna i Sverige. Därför ska vi inte rädas en strid mot brunakrafter 2014. Svenska folket står stadigt på rättfärdighetens sida, det har vi visat gång efter annan.

Mer att läsa: Birger Schlaug Maria Ferm (MP) Hans Wåhlberg (MP) Tomas Eriksson (MP) och Helene Öberg (MP) som skriver i Nortelje Tidning om att MP nu vill ta nästa steg och erbjuda alla vård på lika villkor.

Inga kommentarer: