tisdag 2 juli 2013

Farväl till plånbokspolitiken

2010 valde vi parti efter vad vi trodde skulle gynna vår plånbok. I dagstidningarna fanns prydliga tabeller där man förföriskt enkelt skulle kunna avläsa hur de olika budgetalternativen skulle påverka den egna privatekonomin. 2014 ser ut att bli ett val där vi istället återigen tar ställning till vilket samhälle vi vill ha. När Novus frågar svenskarna om hur de vill att regeringen ska prioritera får ett femte jobbskatteavdrag storstryk av såväl satsningar på vård och skola som av investeringar i infrastruktur och förnybar energi.

Behovet av politisk handling är enormt efter två perioder med en alliansregering som lagt sig platt inför alla samhällsproblem. Efter åtta långa år av passivitet inför sjunkande skolresultat, krisande sjukvård, stigande arbetslöshet och skenande klimatproblem. Att en förkrossande majoritet av svenskarna vill möta de gemensamma behov vi har innan man ber om mer till den egna plånboken är därför mycket glädjande. Det är som medborgare vi tänker gå till valurnorna nästa år och inte som kunder, sökande den bästa dealen för just oss själva.

Mer att läsa på Miljöpartiets dag i Almedalen: Åsa Romson och Isabella Lövin (MP) om hur Östersjön kan räddas, Helena Leander (MP) om behovet av en klimatlag och Birger Schlaug med tips till Gustav Fridolin inför hans tal ikväll. Artiklar i DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och Expressen igen om bland annat utspelet om en välbehövlig satsning på bättre arbetsmiljö i skolorna.

Inga kommentarer: