söndag 30 juni 2013

Långsam välfärdsslakt fortsätter

Almedalsspektaklet har dragit igång med Kristdemokraternas dag. Det viktigaste beskedet var att partiet smittats av den moderata fantasilösheten och vill möta Sveriges problem med ännu ett jobbskatteavdrag. Därmed faller det annars utmärkta utspelet om mindre barngrupper i förskolan platt till marken. De skattesänkningar på över 100 miljarder som redan genomförts under Alliansens tid vid makten har sakta men säkert urholkat välfärden och förhindrat nödvändiga framtidsinvesteringar.

Sveriges välfärd slaktas. Inte genom att gapande nyliberaler far fram med machete. Utan långsamt, nära på omärkligt, med osthyvel. Inte genom drastiska nedskärningar utan genom att låta bli att skjuta till de pengar som krävs för att fullt ut kompensera för pris- och lönehöjningar. Samtidigt kan man – som Huddinges borgliga majoritet när man la fram budgeten för 2014 – tala vackert om hur man värnar viktiga verksamheter för barn, unga och äldre. Några massuppsägningar blir det inte tal om. Men ytterligare dagar utan vikarietäckning på förskolan eller fritids. En och annan tjänst på vårdboendet eller i hemtjänsten som inte tillsätts när en anställd går i pension eller säger upp sig. Och framför allt: De stora satsningar alla som satt sin fot i vården, skolan eller omsorgen ser behovet av, de kan vi bara drömma om. Så länge vi har en regering som försöker muta folket med några hundralappar i plånboken. Hundralappar som omedelbart äts upp vid sjukdom eller arbetslöshet.

Nu får det vara slut. Nu vill jag ha en regering som vill bygga ett samhälle. Som vill möta människors behov snarare än plånböckers.

I ärlighetens namn bör det påpekas att det trots allt finns kristdemokrater med fantasi. Riktigt livlig fantasi rentav. 
Riksdagskandidaten och pingstpastorn Stanley Sjöberg drömmer våta drömmar om att miljögifter kan få folk att tända på personer av samma kön. Jag vill bestämt avråda Sjöberg från att använda dioxin som kärlekselixir, men kan varmt rekomendera att använda röven till andra saker än att tänka med.

Inga kommentarer: