söndag 5 maj 2013

Slakta myterna om gott svenskt kött

I veckan kom ännu en rapport sombekräftade det vi redan visste: Vi måste minska vår köttkonsumtion. Tre Chalmersforskare konstaterar att om inte konsumtionen av kött i allmänhet och nötkött i synnerhet minskar drastiskt kommer allt utrymme för växthusgasutsläpp som finns år 2050 ätas upp av matproduktionen. Med andra ord – antingen ändrar vi matvanor eller glömmer bilar, flygplan och industriproduktion helt och hållet. Från köttlobbyn kommer nu det vanliga svaret: Om bara köttet är svenskt är det fritt fram att frossa. Det är hög tid att ta död på denna seglivade myt om vi ska ha en chans att ställa om till en hållbar livsstil.

När LRF och andra köttkramare beskriver svensk köttproduktion målar man upp bilder av betande kossor som håller landskapet öppet och bevarar den ekologiska mångfalden. Men frågan är om det ens är relevant att prata om svenskt kött. De svenska korna lever inte främst av gräs på gröna ängar. De proppas fulla på importerat soja, inte sällan från skövlad regnskogsmark i Brasilien. Visserligen är det sant att svenskslaktat nötkött ger upphov till något lägre utsläpp än importerade brasilianska biffar, främst beroende på att brasilianska kreatur lever längre och därför hinner generera mer utsläpp. Men att den ”svenska” köttproduktionen på dagens nivå eller högre skulle vara förenlig med hållbarhet är helt enkelt rent nonsens.

Det är utmärkt att forskningssamhället nu ger oss allt djupare kunskaper om köttets klimatpåverkan. Nu väntar jag bara på modiga politiker som vågar tala klarspråk om minskad köttkonsumtion.

2 kommentarer:

anita sa...

Slakta myter hellre än kor! Härlig rubrik du fick till! :-)

Personligen tycker jag att vi ska ta ett nappatag BÅDE med köttätande OCH bil- och flygåkande OCH industriell produktion.

Det är dags för ett nytt sätt att leva, ett nytt sätt att tänka, helt enkelt!

Olof Olsson sa...

Tack, man får försöka vårda sina västsvenska rötter och leta dubbeltydigheter ;) Eller hur! Ny livsstil - snål på energi och generös med kärlek.