fredag 24 maj 2013

Bäddat för gröna idéer - tal till kongressen

I morse drog Milljöpartiets kongress igång i Västerås. Jag har åkt hit för att kämpa för främst två saker: generell arbetstidsförkortning och stopp mot vinster i välfärden. Det här tänker jag säga i debatten om arbetstiden:

Miljöpartister, vi kan bättre än så här!

När verkligheten ger den gröna rörelsen rätt är det inte tid att backa. Då är det tid att ta ett stort kliv framåt. När finanskrisen med all önskvärd tydlighet visar på omöjligheten med evig tillväxt är det inte tid att klappa systemet medhårs med tal om nya arbetslinjer. Då är det tid att kräva kortare arbetstid och delade jobb.

För när hundratusentals européer förlorar sina arbeten och sin framtidstro på grund av ett ohållbart ekonomiskt system, är det inte tid för utslätning. Då är det tid att elda under vreden som växer och visa att det finns alternativ till konsumtionsjakt, vinstdriven välfärd och växande klyftor.
I en tid med stor otrygghet kan vi i den gröna rörelsen vara ett tydligt alternativ som lyssnar och som ger missnöjet en röst.

Det vill jag åka hem på söndag och känna. Att vi bygger ett alternativ till en misslyckad samhällsmodell. Att vi inte låter en unken järnrörshöger som ställer grupp mot grupp framstå som alternativet till den förhärskande politiken. Utan att alternativet tvärtom är en frihetlig och framåtblickande rörelse som kämpar för solidariet, det vill säga: VI.

Det har aldrig varit mer bäddat för gröna idéer. Idag kräver Göran Persson arbetstidsförkortning - smaka på det! - och kolumnister i Svenska Dagbladet beskriver tillväxten som en tvångströja. Kom igen nu, miljöpartister! Nu är vår historiska möjlighet! Ingenting kan ligga mer rätt i tiden än en modig och tydlig grön politik.

7 kommentarer:

anita sa...

Heja, Olof! Måtte den linje du företräder segra!

Olof Olsson sa...

Tack Anita! Nu håller vi alla tummar och sätter alla klockor så att vi inte försover oss till omröstningen.

Hans lilla gröna sa...

Applåder och visslingar från en som inte är i Västerås. Tack för att du håller ställningarna. Jag är helt med dig. Vet inte om du hållit talet än, men hoppas det togs eller tas väl emot. Lycka till!

Anonym sa...

Nu försöker de skaka liv i den stendöda 6-timmarsarbetsdagsfrågan. På känt mygelmanér låtsas mp´s megafoner inte ens om själva grundproblemet; arbetskraften vill inte gå ner 25% i lön för att mp vill ha ner arbetstiden, och arbetsgivarna kan inte ta 33% kostnadsstegring om de ska betala för 8 timmars jobb med få 6. Eftersom problemet är olösligt är frågan parkerad på hyllan för gott. De kommer alltså aldrig att bli överens om villkoren. För övrigt jobbar massor av lågutbildade mycket mer än 8 timmar, de har flera jobb, annars räcker det inte till mat, hyra, och skatt förstås, den största utgiften.

anita sa...

Jodå, "Hanslillagröna", Olof har varit med både i teve och på radio med delar ur sitt tal! Han gjorde det med den äran! GRATTIS Olof att er linje vann över partistyrelsen i arbetstidsfrågan!

Anonym, du blandar ihop två frågor: arbetstid och löneskillnader. Ut på barrikaderna och slåss för en rättvisare värld i stället!

anita sa...

Heja alla kongressledamöter som vågar trotsa styrelsen! Idag är jag miljöpartist! :-)

Olof Olsson sa...

Tack ska ni ha! Ja, idag är det helt underbart att vara miljöpartist!

Anonym: Precis som Anita är inne på behöver vi kämpa för rättvis fördelning också. Och sedan handlar det inte om lönesänkningar, utan om att plocka ut en del av utrymmet för löneökningar i kortare arbetstid.