söndag 9 september 2012

Borgs önskvärda arbetslöshet

Ibland är ministrar oväntat ärliga. Då är det lätt att sätta kaffet i halsen. Det var vad som hände mig igår när jag lyssnade på Ekots lördagsintervju med Anders Borg. På frågor om han ville se ett höjt tak i A-kassan svarade Borg att först måste arbetslösheten gå ”ner till de nivåer där den ska vara, kanske fem eller sex procent. Då kanske man kan börja tala om det. Men nu ligger vi på en arbetslöshet på runt sju procent och det är för högt.” Alltså inga vackra ord om full sysselsättning utan raka rör om att en viss arbetslöshet är önskvärd.

Det Anders Borg säger är i sak inte märkligt. Han och Moderaterna företräder arbetsgivarintressen som vinner på arbetslösheten. Krav på högre löner och bättre arbetsvillkor hålls tillbaka och makten på arbetsmarknaden förskjuts ytterligare från löntagarna till arbetsgivarna. Det är enkel matematik. Det som förvånar är bara att det uttalas. Men allt tal om arbetslinjen, då? invänder någon. Men arbetslinjen har aldrig handlat om att bekämpa arbetslösheten utan om att få människor att ta de jobb som finns. Oavsett villkor och oavsett om de är friska eller inte.

Vi som verkligen vill se en full sysselsättning idag och i framtiden vi måste se till att vi får en ny regering som för en i grunden annorlunda politik. Som tar de utmaningar samhället står inför på allvar och gör rejäla investeringar i ett hållbart samhälle. Och då pratar jag inte om några luft-miljarder till ny järnväg á la Borg och Lööf. De 55 miljarder de presenterade med buller och bång i förra veckan handlar om i genomsnitt 3,7 miljarder årligen under 15 år. Nästa år tillförs inte ett öre extra. Det möter inte på något sätt behovet om vi ska ställa om vårt transportsystem. Dessutom prioriterar Alliansen att dra spår till flygplatser, som om man räds att bli kallade miljömuppar när man inte längre smädar järnvägen i retoriken.

Det Sverige behöver är en regering som konsekvent prioriterar en grön omställning. Som väljer bort JAS-plan och motorvägar och istället gör massiva investeringar i framtiden. I järnväg, i förnybar energi, i gröna bostäder och nya bränslen. Då kanske arbetslösheten så småningom rent av blir lägre än den Anders Borg önskar sig.

Fler som bloggar: Peter Andersson (S) Martin Moberg (S) Alliansfritt Sverige

Inga kommentarer: