söndag 19 augusti 2012

Visar Sjöstedt vägen?

Vänsterpartiet föreslår nu att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att säga upp personal och ersätta dem med anställda på bemanningsföretag. Dessutom vill man ha ge fackföreningar möjlighet att lägga in sitt veto mot att anlita bemanningsföretag. Det framkom i Jonas Sjöstedts sommartal idag. Jag tycker det låter som utmärkta förslag i en tid när otryggheten breder ut sig på arbetsmarknaden. Att ha en fast anställning – och därmed möjlighet att planera sitt liv, skaffa bostad, ta ett lån till rimlig ränta etc – har blivit en lyx. Mycket praktiskt för arbetsgivarna vilka får tysta och lydiga anställda som aktar sig för att höja rösten mot taskig behandling och missförhållanden. I det läget måste politiken reagera.

Jag hoppas den gröna partiledningen tar intryck av Vänsterpartiets utspel. Vill vi vara ett parti i takt med tiden behöver vi ta ett rejält grepp om arbetsmarknadsfrågorna. Den som inte gör det kommer i slutändan sakna relevans för den unga generation som bemannar arméerna av springvikarier, Nisse från Manpower, projektanställda etc.

Jag hoppas också att vi gröna kan lära av Sjöstedts utspel när det gäller att ge raka besked. Att Miljöpartiets uppgång i opinionen brytits det senaste halvåret tror jag delvis kan förklaras med blygsel. Vi lockar inte människor genom att vara en grönare variant av ängsliga socialdemokrater som försöker vara alla till lags. Vi måste tala klarspråk. Jag har efterlyst det förr när det gäller bland annat konsumtionssamhället, köttfrosseriet och vinstutdelning i välfärden. Det vore också utmärkt om man kan formulera skarpa förslag som på allvar stärker löntagarnas rättigheter på arbetsmarknaden. Den som känner mig anar att jag i sammanhanget inte kan avhålla mig från att önska mig en arbetstidsförkortning. En sådan skulle hjälpa till att hålla tillbaka den arbetslöshet som är en viktig orsak till otrygghet på arbetsmarknaden.

På onsdag sommartalar språkröret Åsa Romson. Tar hon då chansen att tala klarspråk om dagens arbetsmarknad?   Fler som bloggar: Peter Andersson (S) - med en annan syn på Sjösteds tal, Samuel Sandberg och Jonas Sjöstedt själv

1 kommentar:

anita sa...

Jag delar din uppfattning om att tydlighet i politiken är önskvärt. You can´t please them all, om man försöker linda in sitt budskap blir det luddigt och vankelmodigt och väljaren har inget att förhålla sig till. Politiker måste våga säga obekväma saker!

Samtidigt är det förståeligt att politiker ibland svävar på målet, det som framstår som negativt utnyttjas så lätt av meningsmotståndare. Ta exempelvis bensinpriset.I förra valet var Mp tydliga med att priset behövde höjas. Alla slog mot detta, plötsligt månade ALLA om människor i glesbygden som är beroende av bilen. DET SKULLE INTE GÅ, påstod man. Nu ligger bensinpriset långt över vad Mp föreslog!
Det är tragiskt att politiker så ofta ägnar sig åt att misskreditera sina motståndare. Jag håller med dig, Jonas Sjästedt är ett lysande undatag, han framför sina värderingar utan omskrivningar, sedan är det upp till oss väljare att förhålla oss till det.