torsdag 9 augusti 2012

Biffen är bränd

Sommarens svåra torka i USA kan att få livsmedelspriserna att skjuta i höjden. Världens fattiga riskerar nu att drabbas hårt. En debatt pågår om huruvida det blivit dags att reglera priserna på politisk väg, t.ex. genom att bygga upp buffertlager med spannmål. En dålig idé, skriver Jordbruksverkets chefsekonom på SvD Brännpunkt. Vem bryr sig? vill jag utbrista. För om vi fortsätter frossa i kött lär det inte spela så stor roll vad vi gör i övrigt. Det funkar helt enkelt inte att föda en växande världsbefolkning när vi ger bort det vi odlar till kossor och grisar. Och allt sämre funkar det i takt med att torka och översvämningar breder ut sig i klimatförändringarnas spår. De klimatförändringar som köttproduktionens växthusgasutsläpp är en viktig orsak till.

Miljöpartiet har många gånger slagit fast att köttkonsumtionen måste minska. Nu är jag otålig. Var är de konkreta förslagen? Partiledningen får gärna fundera på det över den här smarriga morotssoppan. Förresten, de behöver nog något mer mättande i magen om det ska bli någon verkstad. Varför inte de här saftiga rödbetsbiffarna?

Fler och fler inser problemet. Inte bara Way out west-festivalen som väckt debatt genom sitt val att rata kött. Till och med flygbolag har numera köttfria måndagar. Folk är inte rädda för vegetarisk mat längre. Jag tror inte ens särskilt många utanför LRF:s PR-avdelning är rädda för sanningen om köttfrosseriets omöjlighet. Hur gott det än må vara att sleva i sig 86 kilo kött om året, tvivlar jag på att människor tycker världsvält, klimatkaos och ändtarmscancer är ett rimligt pris att betala.

P.S. Sur-Olle vill ge MP-toppen beröm också. Utmärkt att man nu KU-anmäler Carl Bildt för hans senaste bravader. Någon gräns måste det väl finnas för hur mycket dumheter den mannen kan komma undan med? D.S.

Inga kommentarer: