torsdag 16 augusti 2012

Lyft blicken från Lööf

Så var det då centerledaren Annie Lööfs tur att hamna i drevkarusellen. Först vräker medierna ut en massiv negativ rapportering. Sedan mäts förtroendet för henne, vilket naturligtvis dalat och när det rapporteras stärks den negativa bilden ytterligare. Spännande mediedramaturgi, måhända. Men blir vi klokare av att alla kameror nu riktas mot Annie Lööf? Knappast. Däremot borde vi ta chansen att föra en viktig debatt om vad vi kan göra åt att politiken är en egen värld på ljusårs avstånd från den de flesta medborgare bor i.

Jag försvarar inte för ett ögonblick vidlyftig representation alá Lööf eller kulbo-bidrag alá Juholt. Men snarare än att kasta mig över de personer som medierna sätter ljuset på skulle jag vilja diskutera vad det är som skapar en kultur där denna fartblindhet uppstår. Vad är det som gör att makthavares känsla för vad som i medborgarnas ögon är rimligt tycks gå förlorad? Jag tror att det handlar mycket om att topppolitiken mer än något annat blivit en karriär. Alldeles för många politiker har inte ägnat sig åt annat än politik, åtminstone inte på mycket länge. Och de omges av andra evighetspolitiker.

Vi behöver fler som går in och ut ur politiken. Löner och ersättningar ska inte vara så höga att den som en gång kommit in i politiken inte vill lämna den. Vänsterpartiet har varit föredömliga när de gått före genom att kräva en rejäl partiskatt av sina högavlönade proffspolitiker. Miljöpartiets rotationsprinciper som gör att man inte kan ha samma uppdrag år ut och år in skulle andra må bra av att ta efter, tror jag.

Gärna debatt om politikens villkor, alltså. Men den som kastar all skit på Annie Lööf gör det väldigt lätt för sig. Dessutom saknar drevet mot Lööf, för att inte tala om det mot Juholt, alla proportioner. Jag säger bara Carl Bildt. Killen bedriver utrikespolitik utifrån sina privata affärsintressen. Som när han åker till arktiska rådet och säger att arktis ska kunna nyttjas av de olje- och gasbolag som gjort honom så rik. Var är drevet då?

Läs Hans Wåhlbergs (MP) läsvärda inlägg på delvis samma tema!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det rullar, det rullar,