torsdag 20 mars 2014

Välfärdsskandalerna fortsätter – och hyckleriet

Gårdagens avslöjande i Uppdrag granskning om Hälsans förskolor upprör alla med en uppfattning om rätt och fel. Förskolekoncernen har gjort miljonvinster bland annat genom att låta barnen gå hungriga. Skandalen är långt ifrån den första där vinstdrivna välfärdsaktörer skor sig på barn, elever och patienter. Och får vi inte en lagstiftning mot vinstutdelning snarast lär det inte dröja länge innan det är dags igen för gamla som får behålla sina kissblöjor, skolor som väljer bort stökiga elever och barn som får vatten och bröd till frukost. Att socialdemokrater och moderater nu tävlar om att rasa mot girigheten kan avfärdas som hyckleri så länge de inte är beredda att stoppa vinstuttagen.

Att pressa kostnaderna är det enda sättet att göra vinst på välfärd. Därmed borde ingen bli förvånad när fristående förskolor, skolor och omsorgsföretag tummar på kvaliteten för att öka marginalerna. Vill man komma rätta med problemet är det enda man kan göra att ha ett regelverk som gör det ointressant för aktörer som styrs av vinstintresse att bedriva välfärdsverksamhet. Vinst ska återinvesteras i den verksamhet pengarna är avsedda för. Punkt.

Socialdemokraterna menar att man istället för att stoppa vinstuttagen ska ställa tuffa krav på kvalitet. Bland annat ska det finnas krav på en viss bemanning. Men aktörer med vinstintresse kommer fortsätta leta kostnader att dra ned på, som exemplet med den snåla maten visar. Ja, då ska bra mat också finnas på kravlistan, menar S. Men hur lång ska listan bli och vilka resurser ska vi lägga på att följa upp att kraven efterlevs?

Varför ska vi vänta på nästa skandal? Varför inte bara sätta ner foten och säga att aktörer med vinstintresse inte har i välfärden att göra? Miljöpartiet och Vänsterpartiet som redan tagit ställning mot vinstuttagen har svenska folket på sin sida. Efter valet hoppas jag att de med en stark opinion i ryggen kan baxa Socialdemokraterna till beslut som en gång för alla gör slut på välfärdsföretagens vinstfester.

2 kommentarer:

Hans lilla gröna sa...

Bra Olof. Vi pratade just om det här hemma i tv-soffan. Alla partiföreträdare skyndar sig nu att säga; -oacceptabelt, så här får det inte vara, nu blir det hårdare kontroll. Inte många kritiserar systemet som ger incitament att servera knäckebröd istället för lagad mat. Har just läst ut Göran Rosenbergs (tio år gamla) bok "Plikten, profiten och konsten att vara människa". Han formulerar så väl vad det handlar om: "Vad menades med ökad effektivitet i omsorgen om gamla och svaga? Vad menades med effektivitet i fostran av barn? Vad menades med effektivitet i vården av svårt sjuka? Alltsammans var ju verksamheter vilkas effektivitet i minst lika stor utsträckning borde mätas i förmågan att fostra långsiktiga förpliktelser mellan människor som i förmågan att leverera rätt produkter till rätt pris. Ett samhälle som bara förstod att sätta värde på produkter och inte på förpliktelser skulle få allt svårare att motivera sina förpliktelser".

Olof Olsson sa...

Heja Rosenberg!