lördag 8 mars 2014

Feminstisk vår på väg?

Är jämställdhetsfrågorna äntligen på väg tillbaka till centrum av den offentliga debatten? Det finns onekligen tecken på det. Ett grönt parti med demokrati och mänskliga rättigheter i ryggmärgen måste självklart göra vad det kan för att bidra till att sätta ljuset på jämställdhetsfrågorna. MP-toppens förslag idag om att göra internationella kvinnodagen till en helgdag är intressant – särskilt som det backas upp av ett antal angelägna förslag som omedelbart kan öka både rättvisan mellan könen och alla människors frihet.

Symbolpolitik, fnyser kanske somliga om förslaget att göra 8 mars röd i almanackan. Men om det kan hjälpa oss att stanna upp och reflektera över de orimliga orättvisor vi har i vårt samhälle är det berättigat. Men det viktigaste är förstås konkreta förslag som slår direkt mot ojämställda löner, mäns våld och anspråk på kvinnors kroppar.

De förslagen finns. Det är bara att göra. I stat, kommun och landsting ska vi med självklarhet föregå med gott exempel när det gäller jämställda löner och arbetsvillkor. En tredelad föräldraförsäkring kan ge män rätt till tid med sina barn, kvinnor starkare ställning på arbetsmarknaden och inte minst barn rätt till alla sina föräldrar. Sex ska alltid kräva samtycke och domare ska utbildas. Aldrig mer ska vi behöva läsa om att domar om män som inte förstått att de våldtagit och därför inte kan dömas.

I skolan ska eleverna mötas av lärare som utbildats i normkritik och som förmår att utmana förlegade könsroller. Pojkar ska slippa bli ryckta på axlarna åt med ett ”pojkar är pojkar” när de slår på varandra, drar flickor i håret eller tafsar. Eller för den delen när de slarvar med sina studier. Flickor ska slippa mötas med hurtiga tillrop om att ”ta för sig” bland pojkar som lärt sig att klassrummets alla syremolekyler tilldelats dem. Den kille som begår en våldtäkt ska inte kunna komma tillbaka till skolan och behandlas som kung, lika lite som ett offer ska riskera att skuldbeläggas.

Det är vår i luften idag. Må det vara ett tecken om en feministisk vår. Låt oss möta den. Med såväl symboler som handfasta förslag.


Stor feminstisk baluns igår på Södra teatern. Kampviljan, humorn och bredden var slående. Här kan du läsa inlägg från två av deltagarna. Skådespelaren Lo Kaupii om att jämställdhet borde vara lätt fixat med tanke på vilka självklarheter det handlar om och journalisten Anna Dahlqvist om hur Sverige bättre borde följa fattade beslut och tydligt välkomna kvinnor som förvägras abort i sina hemländer.

Inga kommentarer: