torsdag 27 februari 2014

Mobilsering mot kunskapsfientlig politik

Runt om i landet ordnas manifestationer mot regeringens attack på Sveriges stundenter. Planerna på att sänka studiebidraget med 300 kronor i månaden har fått vreden att koka. Gustav Fridolin frågar i dagens Expressen Jan Björklund varför studenterna ska betala och inte de högsinkomsttagare som inkasserat åtskilliga tusenlappar på regeringens jobbskatteavdrag.

Hur folkpartiledaren kan försvara sänkningen av studiemedlet är verkligen ett mysterium. Jan Björklund har envist kallat den värnskatt personer med riktigt höga inkomster betalar för ”straffskatt på utbildning”. Värnskatten ska avskaffas så att unga ska känna att utbildning lönar sig, har det hetat.

Jag må leva i en annan värld än Jan Björklund. Men personligen har jag aldrig hört att värnskatten gjort någon tveksam att utbilda sig. Däremot har jag hört åtskilliga känna oro inför att dra på sig studieskulder. Särkilt unga människor från hem utan traditon av högre utbildning.

Tack och lov är det val snart. Alliansen lär få svårt att försvara en politik som vill ta från dem som redan lever på nudlar för att ge höginkomsttagare ännu mer i plånboken.

Inga kommentarer: