måndag 6 januari 2014

Storbolagen vs. Demokratin

Jag ids inte skriva det här inlägget. Ämnet känns för stort, för abstrakt, för långt borta. Men när etablerade medier inte ens orkar låtsas som att de bryr sig måste en blogg med ambitionen att agitera för hållbarhet klämma fram några rader. Det handlar om förhandlingarna mellan EU och USA om ett nytt handelsavtal (TTIP) som riskerar att få katastrofala konsekvenser för människor och miljö.

Bakom stängda dörrar med mångdubbla lås förhandlar delegater från EU och USA om de villkor som gälla i handeln mellan de två ekonomiska stormakterna. Insynen är minimal, men det man vet om vad som pågår väcker oro. Exempelvis riskerar förhandlingarna leda till att amerikanska storbolag kan stämma europeiska stater som stiftar lagar för att skydda människor och miljö.

Konspirationsteorier, fnyser Christoffer Fjellner (M) i en replik på nödropet från miljöpartisterna Carl Schlyter och Kew Nordqvist. Och det är förstås lätt att vräka ur sig när förhandlingarna omges av sådant hemlighetsmakeri. Men faktum är att stater runt om i världen redan idag stäms av storföretag för att de stiftat lagar som företagen anser vara för kostsamma. Philip Morris, den monstruösa cigarettillverkaren, har nyligen stämt Australien och Uruguay för att de kräver varningar på cigarettpaketen. I Qeubec ville de styrande förhindra utivinnig av skiffergas med hjälp av den miljömässigt förödande frackingmetoden. Det fick ett företag att stämma den kanadensiska regeringen. Hur utgången blir i dessa fall vet vi inte. Men att regeringars försök att se till ett allmänintresse blir till rättsprocesser är illavarslande så det räcker.

Sverige har ryckte om sig att vara frihandelns försvarare. USA sägs därför se regeringen Reinfeldt som en viktig spelare i förhandlingarna med EU. Vilken sida står regeringen egentligen på när maktförhållandet mellan demokratin och storbolagen ska bestämmas? Det är en fråga man önskar att journalister skulle rikta till statsminister Reinfeldt och handelsminister Björling. Eller för att uttrycka det lite mer rakt på sak: Ska rövarkapitalism bli lag? I väntan på att gammelmedierna ska vakna får vi hålla till godo med Carl Schlyters utmärkta rapportering på bloggen ttippen.se.

4 kommentarer:

Hans lilla gröna sa...

Hej Olof,

Håller helt med. Det är väl antagligen en alltför stor debatt att ta för media som vill ha klatschiga rubriker och enkla sammanhang. Låt mig påminna dig om att du inte är ensam bloggare och hoppas du ursäktar om jag härmed puffar för ett eget inlägg i frågan skrivet relativt nyligen:http://hanslillagrona.blogspot.se/2013/12/marknadsstalinismen-ersatter-demokratin.html

Olof Olsson sa...

Bra puffat! Marknadsstalinism var ordet, sa Bull.

anita sa...

Det händer att jag tänker att det är BRA att det som sker blir så naket och avklätt att fler och fler reagerar. Samtidigt - det är så mycket som står på spel. I förlängningen handlar det om att gynna eller motarbeta ett ekonomiskt system som på sikt kommer att omöjliggöra mänskligt liv på jorden.

Olof Olsson sa...

Ja, precis så allvarligt är det. Och den där "förlängningen" tycks inte ens särskilt lång längre. God fortsättning, höll jag på att passa på att önska dig, men det känns alltför ironiskt i sammanhanget...