söndag 12 januari 2014

Anta utmaningen, MP!

Vänsterpartiet utmanar Miljöpartiet om att vara partiet för väljare som sätter klimatfrågan främst. Efter att ombudenpartikongressen idag bestämt att göra arbetstidsförkortning till en valfråga är det en utmaning att ta på allvar. Om Miljöpartiet ska fortsätta vara det självklara valet för den som oroar sig över vår arts överlevnad räcker det inte att kräva förnybar energi och ny räls. Då måste vi också tala klarspråk om att vi jobbar mer än klimatet tål. Att vi måste välja bort fler nya prylar, köksöar och kläder men istället kan få mer tid för att ta hand om oss själva och dem vi har nära.

I fredags gick förre språkröret Birger Schlaug ut med att han överväger att rösta på Vänsterpartiet i valet. Må vi gröna ta det som en påminnelse om att det aldrig får råda någon tvekan om att vi vill se genomgripande förändringar i samhället. Om väljarna uppfattar att vi tonar ner vår förändringsiver i hopp om att bli ”regeringsdugligt”, som politiska kommentatorer brukar kalla partier utan kontroversiella förslag, då kommer vi få svårt att förklara varför vi behövs. Då är det inte osannolikt att fler följer Schlaugs exempel.

Jag hoppas naturligtvis att MP-ledningen känner sig inspirerad av V-kongressens utmaning. För ingen kan rimligen tvivla på i vilket parti de djupa insikterna om ekologisk hållbarhet finns. Låt oss visa det också genom att på allvar utmana den arbetslinje som knäckt människor, men inte arbetslösheteten. Det är dags att dela på jobben. Varken planeten eller vi som finns på arbetsmarknaden pallar arbetslinjen länge till.

Fler som bloggar: Birger Schlaug

Inga kommentarer: