söndag 3 februari 2013

Sätt fart på Sverige

Orter med få invandrare har i genomsnitt mer sociala problem än invandrartäta samhällen. Det visar sig i en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Bland orter med orter med extremt många invånare som är drabbade av arbetslöshet, skuldproblem och psykosocial ohälsa finns främst ”utflyttningskommuner” på glesbygden – inte kommuner med hög invandring, som man skulle kunnat gissa utifrån den debatt som förs i Sverige idag.

Jag trodde knappast jag skulle avsluta den här veckan med att rikta ett hjärtligt tack till Svenskt Näringsliv. Men den här rapporten sätter verkligen ljuset på något viktigt. På att vi talar om helt fel saker i den offentliga debatten. Hur vi om och om igen pratar om invandring som ett problem fast vår välfärd står och faller med att människor kommer hit från andra länder och bidrar till den. Den sätter ljuset på vår tystnad inför de verkliga samhällsproblemen. Som att Sverige spricker isär. Som att unga människor möts av en dörr i ansiktet istället för nya utbildningsvägar. Som att stora delar av landet dräneras på service, arbtetstillfällen och människor.

Jag tror att Sverige törstar efter en politik som får arslet ur vagnen och tar tag i de verkliga samhällsproblemen. Som möter arbetslöshet med utbildning i hela landet. Och med en grön omställning som får fart på hela Sverige – med nya tunnelbanelinjer i Stockholm och biogasproduktion på landsbygden. 

För övrigt anser jag att Cockie N Bean borde vunnit den första deltävlingen i Melodifestivalen. Fast Yohio var cool han också.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan säkert hitta en "forskningsrapport" som visar att jorden är platt.