torsdag 7 februari 2013

Fisken lever!

Plötsligt händer det. EU:s katastrofala fiskepolitik håller på att förändras. Igår tog EU-parlamentet ett historiskt beslut för att värna hotade fiskarter. Nu gäller det att också övertyga EU:s jordbruks- och fiskeriministrar. Med den förkrossande majoritet som röstade för en hållbar fiskepolitik i parlamentet tycks chanserna vara goda. Tacka Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin för det.

Beslutet innebär bland annat att överfisket ska stoppas till 2015, att fiskebestånden sedan ska byggas upp till 2020 och att om det saknas tillförlitliga data så ska fisket minska enligt en försiktighetsprincip. Kort sagt: De kortsiktiga särintressena ska äntligen ge vika för allmänintresset. Isabella Lövin (MP) har slitit som ett djur sedan hon kom in i EU-parlamentet för att övertyga ledamöter i alla läger om det såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt förnuftiga i att inte fiska i snabbare takt än fisken hinner föröka sig. Nu har hon visat att det går att förändra världen, även när det finns resursstarka och mäktiga krafter som håller emot. Låt om oss fröjdas!

***

Svenska tidningar har förstås inte tid med sådana här trivialiteter. De är upptagna med att live-rapportera från den sandlåda där så kallade statsministerkandidater bråkar om vem som vågar möta vem i debatt.

Men Rapport bemödade sig faktiskt med ett inslag. Och den intensiva rapporteringen av näthatet ska jag förstås inte raljera över. Den största av alla eloger till de som träder fram och berättar. Oerhört modigt, starkt och viktigt!http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/man-vill-skramma-till-tystnad_7894134.svd

Inga kommentarer: