torsdag 21 februari 2013

Lyssna på dig själv, Löfven!

När S-ledaren Stefan Löfven igår presenterade partiets ”Framtidskontrakt” med politiska prioriteringar inför nästa mandatperiod tryckte han just på behovet av att prioritera. I det osäkra ekonomiska läge som finns går det inte att sprätta med pengarna. Sverige ska satsa på just det som ger jobb. Jag kunde inte hålla med mer. Men jag skulle vilja lägga till en sak: Det är jobb som bygger samhället och ekonomin stark i längden vi ska satsa på.

JAS-plan och motorvägar – sånt som socialdemokrater tycker är kul att spendera pengar på – må ge jobb på kort sikt. Dyra jobb, visserligen. Men likväl jobb. Problemet är att dessa jobb inte för samhället framåt. Tvärtom. Med nya motorvägar bygger vi fast oss i bilberoende – vilket gör oss extremt sårbara den dag då bränslepriserna skjuter i höjden på allvar. 100 miljarder som JAS-planen på försvarsindustrins önskelista kostar är lika mycket som det låter. Det blir helt enkelt inte mycket över till klimatinvesteringar. En betydligt bättre idé vore att tokinvestera i kollektivtrafik, förnybar energi och utbildning. Då får vi både jobb här och nu och rustar oss för att klara en svår och oviss framtid.

Den gröna omställningen innebär stora möjligheter. Stefan Löfven och andra har nu ett val: Antingen se dessa möjligheter eller kortsiktigt tjäna de gamla vanliga särintressena i krigs- och bilindustrin.

Inga kommentarer: