måndag 25 februari 2013

Riv upp Reva!

De sociala medierna har visat sig från sin allra bästa sida. Reaktionerna mot Reva – som myndigheterna kallar sin jakt på papperslösa - har varit snabba, kraftfulla och har resulterat i en förskjutning av debatten. I veckan är det ingen migrationsminister med ishjärta som angett tonen genom att tala om människor som ”volymer”. I veckan har den rättfärdiga vreden vällt fram över regeringens direktiv till polisen om prioritera att hitta och utvisa papperslösa. Och över ID-kontroller av personer med ”utländskt utseende” som för tankarna till Berlin -33 snarare än Stockholm -13.

Att människor mobiliserar för solidaritet och människovärde är viktigare än någonsin. Först och främst är det naturligtvis viktigt i sig att Reva stoppas. Jag vill betala skatt för att polisen ska sätta dit rånare och våldtäktsmän. Inte för att de ska kränka människor i sin iver att få tag i de allra mest utsatta människor som vistas i vårt land. (Läs här om cancersjuka Eric som avstått behandlingar av rädsla för polisens kontroller). Men det handlar också om att stå upp för ett öppet Sverige i en tid när ett rasistiskt parti vinner mark och när det största regeringspartiet försöker locka väljare genom att beskriva invandring som jobbigt, svårt och tungt.
 

Om du ser polisen göra ID-kontroller: Gå dit och ställ frågor. Var så jobbig du vågar. Genom att ta upp polisens tid kanske du i bästa fall hjälper en medmänniska att slippa undan. Solidaritet är vägen för att läka revan i samhällskroppen.

Den 9 mars demonstrerar stockholmarna mot Reva och en kall, omänsklig migrationspolitik som utvisar 9-åringar som bott i Sverige hela sina liv (om inte Migrationsverket ångrar sig till följd av uppmärksamheten). 3500 personer har redan anmält sig på Facebook.

Läs också: Dagens arena

Inga kommentarer: