torsdag 25 oktober 2012

Vi har ju fått rätt - dags att kliva fram!

Svenska folkets skulder bara ökar och ökar. Nu måste regeringen agera innan situationen blir alarmerande. Det är budskapet i miljöpartisterna Per Bolund och Mats Pertofts debattartikel i Svenska Dagbladet. Jag applåderar. Samt hoppas att gröna röster snart också talar klarspråk om att vi behöver ta oss bort från ett samhälle byggt på tron om evig tillväxt. Finanskrisen tyder på att den gröna rörelsen haft rätt på centrala punkter. Då är det tid för oss gröna att ta ett kliv framåt.

Finansminister Anders Borg missar inte ett tillfälle att slå sig för bröstet. Sverige är inte Grekland. Här tar vi ansvar för ekonomin. Men faktum är att den totala skuldsättningen – de sammanlagda offentliga OCH privata skulderna är på ungefär samma nivå som i Grekland. Statsskulden är betydligt större i Grekland, men de privata skulderna är större i Sverige. Vi belånar våra bostäder upp till taknocken så att bankerna kan göra mångmiljardvinster och låna ut ännu mer pengar till privatpersoner och företag. Också till konsumtion lånar vi. Till platt-TV:s och semesterresor. Så att hjulen kan fortsätta snurra och Anders Borgs leende hållas på plats.

Jag har länge efterlyst gröna röster i debatten om finanskrisen. Därför blir jag glad över Bolund och Pertofts artikel. Nu väntar jag på nästa steg: att någon vågar tala klarspråk om att det är det ekonomiska system som bygger på evig tillväxt som är problemet. Och att vi tillsammans ägnar all tankemöda i världen åt att hitta vägar ut ur systemet.

Den gröna rörelsen kan inte acceptera ett samhälle som kräver att vi ständigt ökar såväl vår ekonomiska som ekologiska skuld för att inte rasa samman. Vi måste ställa de jobbiga frågorna och söka alternativen. Vi kan göra det med gott självförtroende. Verkligheten håller på att ge den gröna rörelsen rätt på viktiga punkter. Mer rätt än jag skulle önska, men ändå. Låt oss gå framåt.

Fler som bloggar om tillväxtmani: Ekoteologi och Röda Malmö

Inga kommentarer: