onsdag 31 oktober 2012

Brev till Jan Björklund

                                                                                                                  Vårby 121031

Kära Jan Björklund. Jag vet att du vill att jag och mina lärarkollegor ska prestera bättre. Jag lovar att göra mitt bästa. Men får jag samtidigt i största ödmjukhet be om en gentjänst? Vad tror du om att ge mig och mina kollegor lite arbetsro? Det där med betyg från fyran som du föreslog häromdan – kan vi inte ta och strunta i det?

Jag har höstlov nu och vill egentligen inte tänka på skolan, hur roligt det än är att undervisa. Jag är ganska trött. Att sätta sig in i den nya läroplanen och det nya betygssystem som successivt började införas förra läsåret sätter sina spår. Det är ju inte så att allt det vanliga avstannar. Planering, lektioner, rättning, samtal, mejl, samtal, mejl, möten, bedömning, möten, bedömning, samtal, dokumentation etcetera pågår samtidigt som man ska förstå innebörden av läroplan och betygskriterier.

Jag förstår Jan, att du kanske har svårt att förstå när jag säger att jag är trött. Din energi tycks aldrig sina. Men själv är jag en ändlig resurs och jag vill räcka länge. Därför vill jag vädja: inga fler stora skolreformer nu.Åtminstone inte sådana som inte leder till bättre skolresultat. Grisen blir inte tjockare för att man mäter oftare, som Lärarförbundets ordförande så vackert formulerar det. Lägg istället din energi på att ge mig och mina kollegor förutsättningar att ge varje elev vad den behöver. Ge oss ständig fortbildning så att vi får fler verktyg att sätta i händerna på eleverna. Ge oss tid att reflektera över vad vi håller på med och vad vi kan göra bättre. Ge oss fler kollegor att dela det stora ansvar som ligger på våra axlar med. 

Ska vi säga så? Du ordnar mer resurser till skolan och låter oss arbeta i fred, så ordnar vi bättre skolresultat. Jag ser fram emot ditt svar.

Med vänliga hälsning
Olof Olsson
lärare i svenska

Fler som bloggar: Peter Andersson (S)

2 kommentarer:

anita sa...

Käre Olof,

Bara mellan dig och mig: Bry dig inte om mina utspel. Mitt parti håller sakta men säkert på att bli uppätet av Storebror.Visst förstår du väl att jag är tvungen att göra spektakulära uttalanden? Hur ska människor annars märka att vi finns!?

Så arbeta på i lugn och ro, du, mina förslag är så stolliga att det är uteslutet att något annat parti skulle haka på.

Bästa hälsningar
Jan

Olof Olsson sa...

Hahaha, jag hoppas du har fog för din plötsliga ödmjukhet ;)