torsdag 18 oktober 2012

Tid att lyfta blicken mot världen

Sverige är ingen ö. Vårt beroende av omvärlden blir allt mer uppenbart. Samtidigt lyser det globala perspektivet allt mer med sin frånvaro i svensk politik. Den internationella utblicken stannar allt som oftast vid att ministrar (läs: Anders Borg) slår sig för bröstet och basunerar ut att vi är så mycket bättre än alla andra (särskilt grekerna). Miljöpartiet i Huddinge vill bidra till att lyfta blicken mot världen. I samband med kommunens demokratidagar bjuder vi därför in till samtal om hur Huddinge kan bli en aktör för hållbar global utveckling.

Världen tränger sig på. På vår kontinent sprider sig den ekonomiska krisen och med den följer oro och spänningar. Statsmän som nyss talade vackert om europeisk gemenskap pekar plötsligt finger mot varandra. Samtidigt ger sig desperata människor som tappat tilltron till demokratin ut på gatorna med stenar i händerna.

Och det är inte bara ekonomisk kris vi står inför. Klimatkrisen är här. Energikris kan följa. På nolltid kan nya virussjukdomar spridas över världen. Men kanske gör de globala hoten också det möjligt för mänskligheten att komma samman. Om vi väljer det. Vår arts möjlighet till överlevnad är beroende av samarbete. Så var det i byn på savannen för 200 000 år sedan, så är det i vår globala by idag.

Kom till ABF-huset i Huddinge på lördag kl 11.30 till samtal om Huddinge som aktör för hållbar global utveckling. Medverkande bland andra Valter Mutt, biståndspolitisk talesperson.

2 kommentarer:

anita sa...

"Om vi väljer det."

Så enkelt är det. Och så svårt!!!!!!

Tänk att det inte är självklarheter det du skriver. På Birger Schluags blogg (i kommentarsfältet) har Tom (minns inte efternamnet) tagit upp frågan om våra folkvalda inte förstår allvaret eller om de förstår, men väljer att blunda. Vet inte vilket alternativ som är värst.

Olof Olsson sa...

Ja, det är en obehaglig fråga!