söndag 8 augusti 2010

Rödgrönt slagläge

Dagens SIFO-mätning visar på en knapp ledning för Alliansen när valrörelsen startar på allvar. Oroväckande, kan man tycka. Men jag ser flera skäl till att se fram emot valrörelsen med rödgrön tillförsikt:

1. Valrörelser vinner man genom att tala om framtiden.

Under Almedalsveckan blev det närmast övertydligt att de rödgröna är framtidsalternativet i svensk politik. Det är vi som har en politik för att rusta skolan, vården och omsorgen. Det är vi som är beredda att ta krafttag mot arbetslösheten med investeringar i utbildning, välfärd och klimatomställning. Det är vi som pekar ut riktningen mot ett fossilfritt samhälle. Allt medan allianspartierna dels gör populistiska utspel i icke-frågor och dels försöker låtsas som om ”ansvarstagande” är det samma som passivitet. Det är min fasta övertygelse att om vi lyckas få valrörelsen att handla om de stora vägvalen vinner de rödgröna.

2. Sahlin har stått pall för stormen

Kampanjen mot Mona Sahlin har varit lång och smutsig. Ändå står hon upp. Ändå var hon den lysande stjärnan under Almedalsveckan, där hennes höjdpunkt var ett visionärt och framtidsinriktat tal. Rimligtvis kommer Mona Sahlin vinna respekt under valrörelsen om hon fortsätter att enträget tala om en ny färdrikting för Sverige medan motståndarna kastar dynga på henne.

3. Många, många är osäkra

Andelen väljare som bestämmer sig sent har ökat val efter val. Inget tyder på att trenden skulle brytas i årets val. Det finns alltså gott om väljare att vinna. Miljöpartiet har en tydlig kampanj med ett positivt budskap: Modernisera Sverige! Jag tror chanserna är goda för att den gröna framgångsvågen rullar vidare den 19 september och att detta säkrar en rödgrön seger. Du hänger väl med?

2 kommentarer:

Eskil T sa...

Fast dagens mätning visar ju att Alliansen ökar över vänsterpartierna jämfört med mätningen före sommaren. Om det hade varit en sådan rödgrön succé i Almedalen så skulle ju det ha märkts i den här augustimätningen.

Ett problem i sammanhanget är en tydlig tendens under hela mandatperioden att när oppositionen varit låg så har de också ökat. Efter stora debatter har Alliansen ökat.

Jag tror också att det var ett misstag att ta med vänsterpartiet i de rödgröna, helt i onödan. De hade aldrig allierat sig med de borgerliga partierna.

Olof Olsson sa...

Alliansens ökning är visserligen långt ifrån säkerställd, men det förvånar mig lite att de rödgröna inte tycks ha lyft i opinionen efter Almedalen. Men de flesta följer nog politiken rätt sparsamt under sommaren. Om de rödgröna fortsätter vara på offensiven och visar att man är det alternativ som VILL någonting är jag övertygad om att det också ger belöning i opinionen.

Håller inte med om att vänsterpartiet skulle vara ett problem. Däremot har jag lite svårt att se vad de får ut av samarbetet, deras inflytannde är ju rätt begränsat. Men det är deras problem.