söndag 15 augusti 2010

Demokrati - en fråga om din plånbok?

I Aftonbladets värld är valet en fajt om våra plånböcker. Allt handlar om att om att lista ut vilket alternativ som passar den egna privatekonomin, vilket tidningen hjälper till med. Enkelt och smidigt.

I min värld är valet en fajt om framtiden. I min värld är det ett hån mot demokratin att förminska valet till en fråga om vem som ”vinner” och vem som ”förlorar” på de olika alternativen. Jag tror inte jag är ensam. Jag tror svenskarna söker svar på större frågor än de Aftonbladet ger svar på i dagens tidning. Och tyvärr tycks det som om vi får söka noga för att finna. Aftonbladet är inte ensamma i medielandskapet med sin besatthet av plånboken.

Jag är övertygad om att såväl det rödgröna alternativet som i längden hela demokratin har allt att vinna på att lyfta blicken och spana mot framtiden. Vad rustar förskola och skola våra barn med – prestationsångest och tinnitus eller kunskap, trygghet och självförtroende? Vad väntar de unga när skolan är över – ska de få vara med och bygga ett modernt samhälle eller slängs de ut i arbetslöshet? Ska vi stanna kvar i fossilsamhället tills det rasar samman av sig självt eller ska vi skapa ett hållbart samhälle med förnybar engergi, ny teknik och världens bästa kollektivtrafik? Det är frågor jag vill ta mig an i valrörelsen.

Att demokratin är större än den egna plånboken betyder inte att privatekonomi är oviktigt. Tvärtom är det för många människor ovärderligt med mer pengar i plånboken för att tillvaron ska gå ihop. Och om detta ska vi naturligtvis också tala. Att vi får en A-kassa och en sjukförsäkring som människor kan känna sig trygga med, att pensionärer inte ska betala mer skatt än de som jobbar och att ensamföräldrars situation förbättras är mycket viktiga åtgärder för att skapa ett samhälle som håller ihop.

Valet handlar om framtiden. Om livet. Mindre pompöst än så förmår jag inte uttrycka mig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet

Anonym sa...

Håller fullständigt med om
"I min värld är valet en fajt om framtiden. I min värld är det ett hån mot demokratin att förminska valet till en fråga om vem som ”vinner” och vem som ”förlorar” på de olika alternativen. Jag tror inte jag är ensam. Jag tror svenskarna söker svar på större frågor än de Aftonbladet ger svar på i dagens tidning"

Det är inte alliansen som gjort att pensionen sjönk utan den sk bromsen i pensionssystemet och den har kommit till genom en överenskommelse mellan alla partier och hade naturligtvis inträffat även om vänstern regerat. Men det är mycket enklare att skylla allt på alliansen utan att ta reda på fakta. Att pensionärerna betalar på tok för mycket skatt kan du ju tacka S regeringen för eftersom skatten är densamma som då förutom några smärre skattesänkningar för att kompensera för bromsen. Ingen pensionär har fått höjd skatt. Ingen kan heller känna sig lurad eftersom alliansen tydligt talade om i valrörelsen 2006 att det var de som jobbade som skulle få jobbskatteavdrag. Men ni rödingar är ju så vana vid att vallöften aldrig infrias så ni trodde väl att alliansen var likadan men de har infriat de allra flesta av sina vallöften

/Maddie

Olof Olsson sa...

Tack för kommentarer!

Maddie: Nej, talet om att Alliansen lurats är trams, så långt är vi helt överens. (Svenska partier oavsett färg är för övrigt bra på att göra det man lovat, har åtskilliga undersökningar visat.) Vad gäller sakfrågan tycker jag dock det är lika orimligt nu som jag tyckte 2006 att beskatta lön och uppskjuten lön (pension) olika.