tisdag 2 februari 2010

Var inte blyg, Maria!

Världens bästa språkrör har varit i Huddinge. I en smockfull sal i Folkets hus pratade Maria Wetterstrand om bland annat grunden för hennes politiska engemang. Efteråt kan jag konstatera att det inte är underligt att människor faller platt för denna politiska stjärna. Hon är enkel och vardaglig, utan att riskera att bli platt. Under den lågmälda ytan anar man en människa som är besjälad av att göra världen bättre. Hon bottnar i det hon säger på ett sätt som gör att man tror på varenda stavelse.

Ojdå. Det här blogginlägget börjar urarta till ett smörigt hyllningsporträtt. Att Maria Wetterstrand är fantastisk säger ju till och med borgliga ledarskribenter nu för tiden, så jag ska försöka låta bli att trötta ut er med superlativ om super-Maria. Kanske undrar någon hur det gick med frågan jag lovade att ställa: Måste inte miljöpartiet ta intryck av klimatforskarnas allt mer alarmerande rapporter och vässa sin politik, inte minst när det gäller att kritisera den västerländska livsstilen med köttfrosseri och överkonsumtion?

Wetterstrands svar var först att det är lättare att hitta politiska verktyg för att gynna ny teknik än att förändra människors livsstil. När jag då nämnde köttskatt som en tänkbar åtgärd mot köttfrosseriet var hennes svar att det ännu så länge funnits ett för stort motstånd mot detta inom partiet.

Jag vill uppmana Maria Wetterstrand att visa ledarskap i köttfrågan. Ett språkrör som på ett halvår fått partiet att överge EU-motståndet - som för koftprydda gamla miljöpartister varit lika självklart som cykelhjälm - nästan helt utan att mötas av hörbar kritik, lär tryggt kunna sätta ner foten i köttfrågan om hon vill.

Återigen: Aldrig förr har det funnits bättre förutsättningar för att driva en radikal grön politik. Inte minst tack vare Maria Wetterstrands omåttliga popularitet. Sverige lyssnar när du talar, Maria. Så var inte blyg!

Inga kommentarer: