söndag 3 augusti 2014

Inga fler förlorare

Ett samhälle där människor upplever sig som förlorare är ett farligt samhälle. Det om något borde vara en självklar lärdom för alla som studerar historien. Därför närde jag en from liten förhoppning när jag lyssnade till utbildningsminister Jan Björklunds sommartal. Att han åtminstone skulle antyda något om behovet av rejäla satsningar för att lyfta den skola där mer än var tionde elev inte lär sig tillräckligt för att ta sig in på gymnasiet. Så blev det inte. Tvärtom. Av talet att döma tycks utbildningsministern vara mer sugen på fler skattesänkningar. Oj, vad jag längtar efter en ny regering.

Sex veckor av flygbladsdelande, debatterande och evigt samtalande ligger framför oss som bestämt oss för att Sverige ska få en ny riktning.  Vi kommer att stå ut med både forsande svett och sömnbrist för att vi är så många som långt ner i magen känner att förändring är en nödvändighet. För att vi inte har råd att låta fler människor känna sig som förlorare. Inte i klassrummet för att deras lärare inte har tiden som behövs för att se. Inte i eftersatta bostadsområden som inte rustas upp. Inte på arbetsmarknaden för att politikerna rullar tummar istället för att sätta fart på en klimatomställning med ny räls, grön elproduktion och förnybara bränslen.

Inga fler förlorare. Nu bygger vi ett samhälle som vinner i längden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

var tionde elev inte lär sig tillräckligt för att ta sig in på gymnasiet???

Det beror ju på att det kommer så många invandrare hit att deras barn inte hinner lära sig tillräckligt.

Olof Olsson sa...

Då har du en skev bild av antalet nyanlända i Sveriges skolor. Jag rekommenderar att du läser på i Skolverkets statistikdatabas så kan vi diskutera sedan om du vill: http://siris.skolverket.se/siris/f?p=Siris:1:0

Ensamma mamman sa...

Och där inte sjuksköterskorna behöver leva under en sådan stress. Där alla patienter hinner få en ordentlig diagnos för att läkarna har tid till dem!!!

Olof Olsson sa...

Ja, sannerligen "Ensamma mamman"! Sjukvården är verkligen i akut behov av en majoritet som prioriterar människors behov före skattesänkningar.