lördag 24 maj 2014

EU-val på liv och död

Valdeltagandet i EU-valet ser glädjande nog ut att bli rekordstort i Sverige. Men fortfarande väntas runt hälften av de röstberättigade att strunta i att rösta. Låt oss ägna den här dagen åt att förklara för de som tvekar varför valet är viktigt. En sak är säker: För alla som känner oro över klimatfrågan finns oändligt starka skäl att masa sig till vallokalen. I gårdagens slutdebatt blev skiljelinjen övertydlig mellan ett grönt parti som driver på för en radikal klimatpolitik och moderater som håller emot.

Klimatet är kort sagt på väg åt helvete. Trots att vi ser det hända öppnas nya kolgruvor och planeras nya motorvägar i Europa. Om inte EU tar sitt ansvar och vänder utvecklingen kommer ingen annan att göra det heller. Om inte EU driver på för drastiska åtgärder när världen samlas för klimattoppmöte i Paris nästa år kommer inte de nödvändiga besluten fattas den här gången heller. Och om inte någon tar täten i klimatfrågan släcker vi hoppet för framtiden på jorden, istället för att ta de möjligheter klimatomställningen innebär att skapa jobb och framtidstro. 

På söndag kan vi rösta för ett EU som tar ansvar och möter framtiden. Så viktigt är valet. Det handlar om död, det handlar om liv. Du skänker väl inte bort din röst?

Gläds för övrigt åt att den feministiska vågen ser ut att bära min favoritkandidat Linnea Engström ända till Bryssel via personkryss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Feminism bygger på manshat.

Olof Olsson sa...

Är det att hata män att sträva efter lika rättigheter och möjligheter för alla?