onsdag 19 juni 2013

Civil olydnad räddar Ojnareskogen

Tack. Det är vad jag vill säga idag. Tack till alla kloka, modiga, envisa människor som försvarat den ovärderliga Ojnareskogen mot Nordkalk som ville ödelägga den genom att bryta kalk. Nu har Högsta domstolen meddelat att de miljöprövningar som gjorts inte duger och att en helhetsbedömning av miljökonsekvenserna måste göras om det ska kunna bli tal om brytning. En helhetsbedömning som många tror att bolaget får svårt att klara. Rättvisan tycks kunna segra. En seger som möjliggjorts tack vare de modiga gotlänningar som använt sig av civil olydnad för att försvara sin skog.

Såväl S-regeringen som Alliansregeringen gav fritt fram. Två juridiska instanster har sagt OK. I åtta år har myndigheterna krattat managen för det bolag som var beredda att skövla en skog full av rödlistade arter för att inleda en kalkbrytning som skulle innebära stora problem för dricksvattenförsörjningen. Det är lätt att se att ödeläggelsen varit ett faktum för länge sedan om inte människor vakat över sin skog dag och natt, om inte aktivister kedjat fast sig i träden och om inte bönder ställt sig i vägen med sina traktorer när skogsmaskinerna stod redo. Utan civil olydnad hade inte rättvisan haft en chans. Då hade gruvbolaget fått tillträde till skogen på juridiskt mycket tvivelaktiga grunder.

Tack, underbara gotlänningar. Ni har visat att det går att vinna över mäktiga intressen. Och att en demokratisk rättsstat behöver civil olydnad.

5 kommentarer:

En gotlänning sa...

Och ett enormt tack till Fältbiologerna, vars insatser förra sommaren inte tillräckligt går att lovprisa.

Anonym sa...

Och ett stort tack till alla de människor i ledighetskommitén som nu gjort dussintals människor med familjer arbetslösa. Tack till dom som med sin kämparglöd slagit ytterligare en spik i den kista där Gotland snart får åtnjuta sin eviga sömn. Tack för erat bidrag till förfallet! Tack!

Olof Olsson sa...

Anonym: Tror du verkligen att det är möjligheter till långsiktig försörjning som skapas när stora naturvärden ödeläggs?

Anonym sa...

Ställ den frågan till alla dom som blivit arbetslösa istället. Titta dom i ögonen samtidigt. Du kan kanske hjälpa dom att packa när de blir tvungna att flytta? Din fråga är väl formulerad och fylld med vackra ord. Tanken och meningen är god, men resultatet är likväl att ni gjort folk arbetslösa. Bra där!

En gotlänning sa...

Anonym: Det var precis samma klagovisa när regementena skulle läggas ned, ön skulle dö och avfolkas. Så här med facit i hand kan vi konstatera att så inte blev fallet, för att folk alltid har funnit nya sätt att försörja sig på.