torsdag 26 januari 2012

Parodi på socialdemokrati eller feberdrömmar?

Följer nyhetssändningarna från sjuksängen. Undrar: Kan den skruvade parodi på socialdemokrati som utspelar sig vara verklighet eller har jag börjat feberyra?

En medelålders man som gillar kärnkraft men ogillar jämställda löner, är detta ledaren som ska göra socialdemokratin i takt med tiden? En medelålders man som inte sitter i riksdagen och därför måste kompleteras – med ÄNNU en medelålders man? Ska denna gubbe inleda sitt partiledarskap med att ge grönt ljus till regeringen för att ansluta Sverige till en odemokratisk finanspakt som göder storbanker och utarmar välfärdssystem?

Jag tar en maxdos alvedon och hoppas att jag snart kan gå ut med en dementi. Om inte är jag frisk nog att konstatera att vi gröna nog får ställa in oss på att dra lasset själva om ska forma ett modernare Sverige.

Ur mediesmeten (eller länkar till mina feberhallucinationer) DN, DN, DN, SvD, SVT SVT

2 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Bidrar med samma kommentar här som på min egen blogg, till din kommentar.

Tror att stefan har framhållit basindustrins behov av el först och främst och med det som bakgrund dragit slutsatsen att den energikällan behövs. Egentligen var det väl det som också stod på linje 2 -valsedeln.. för länge sen. När det gäller löner är jag övertygad om att Stefan inte alls "ogillar jämställda löner i sig men att man i tre av LOs 14 förbund har en annan syn på verktyget jämställdhetspotter.

När det gäller riksdagen eller inte kan man vända på det lite som man vill. Vår partiordförande kommer INTE, som en del andra, att fastna i det huset utan får mycket mer tid för just agitation för partiets räkning i direktkontakt med väljare. Inte illa även om det har vissa negativa inslag också att inte vara riksdagsledamot.

Sen blir jag väl lite fundersam över tongången om "gubbe" som väl kanske beror på din feber? Född 1957 är trots allt inte lastgammal i politiken. Vad jag vet finns inte heller en enda statsvetenskaplig undersökning som bekräftar att yngre (typ mp-röret Fridolin) får större förtroende än äldre. Snarare tvärt om. (det där är en ganska grov gissning men de jag har sett visar detta)

Miljöpartiet må söka sig närmare moderaterna och däremed nå regeringsmakten. Det är er sak. Men för egen del tror jag omvänt mot dig på ett ökat förtroende för mitt eget parti, upp emot de 30 procenten igen. Som ett första steg.

krya på dig!

Olof Olsson sa...

Tack Peter! Jag har den senaste tiden önskat mig en socialdemokrati att bli förbannad på, snarare än tycka synd om. Förhoppningsvis kan Löfven bidra med detta.

Gubbe ska läsas som en synonym till medelålders man med makt, inte som gammal. Om det är sant att Sveriges största parti ska ersätta en medelålders man med TVÅ medelålders män, utan att det förankrats demokratiskt, tillåter jag mig tvivla på att S insett att de måste förändras om man ska vara relevanta för 2000-talet.

Är det en slump att de förbund som säger nej till "verktyget jämställdhetspotter" främst organiserar män?

Jag hade inte kommenterat S inre angelägenheter om jag inte tyckt att ni behövs. Inte minst om vi ska kunna ersätta en regering som låter klyftorna vidgas, arbetslösheten stiga och klimatet skena.