söndag 25 september 2011

C ska bli grönast i Sverige – ett skämt att ta på allvar

Läser att Centern med Annie Lööf vid rodret vill bli Sveriges tydligaste gröna röst. Jag skulle förstås kunna brista ut i ett asflabb. Onekligen ligger det nära till hands att skriva ett spydigt inlägg om partiet som innehaft miljöministerposten i 5 år utan att ta ett enda synligt steg framåt på miljöområdet. Partiet som sett på när järnvägen havererat, som kallat motorvägsbyggen i mångmiljardklassen för "miljömotorvägar" och som offrat sitt kärnkraftsmotstånd just när de förnybara alternativen blivit bra nog för att kunna ersätta kärnkraften. Det partiet vill alltså nu utmana Miljöpartiet om att vara "grönast".

Jo, visst är det humor. Visst är det lite "Trelleborgs FF siktar mot Champions Leage." Men jag tycker det finns skäl att ta Centerns utmaning på allvar. Naturligvis inte sakpolitiskt. Men när det handlar om hur partierna framställs i en allt mer okritisk och ytlig politisk rapportering finns det absolut skäl att varna för Centern, ledd av en smart och medial fixstjärna. Få journalister läser på allvar de politiska förslagen. Därför handlar allt mer om att hitta kodord som når igenom bruset. Med rätt strategi kan Centern säkert framställa sig själva som gröna i det allmäna medvetandet.

För Miljöpartietes del gäller då att flytta fram positionerna. Om C hjälper till att få upp de gröna frågorna på agendan finns en gyllene möjlighet att lyfta fram det som har gjort vårt parti unikt: insikten om att vi behöver ändra vårt sätt att leva för att hålla i längden.

När Annie Lööf säger i sitt installationstal: "Allt är möjligt" måste vi påminna om att det är en lögn. En trevlig lögn måhända, men likafullt en lögn. Det är inte möjligt att konsumera, äta kött och åka bil som vi gör. Inte ens om varorna är miljömärkta, köttet ekologiskt och bilen en "miljöbil". Planeten sätter snävare gränser för oss än så. Allt är inte möjligt. Men att värna livet är möjligt. Att sätta omsorg om oss själva och dem vi delar en stund på jorden med före shoppingkassar och oxfiléer är möjligt. Och något att längta till, om ni frågar mig.


Peter Andersson (S) kommenterar bl.a. Lööfs miljöutspel här.

Inga kommentarer: