lördag 27 augusti 2011

Sverige behöver en opposition

Allt mer bekymrad blir jag när jag följer diskussionerna kring ett eventuellt samarbete mellan miljöpartiet och den borgliga alliansen. Språkrören skrev förra helgen på DN debatt att man öppnar för samarbete med regeringen på vissa områden. Nu skriver avgående gruppledaren Mikaela Valtersson att detta inte räcker, utan att man borde vara beredda att sätta sig i en regering med såväl socialdemokrater som moderater - och hon får visst stöd av Maria Wetterstrand.

Som jag ser det kan en önskan om ett samarbete med alliansen knappast utgå från en analys av hur man får största möjliga genomslag för gröna idéer, utan en beräkning av hur man kommer så nära maktens köttgrytor som möjligt.

Det kan låta hedervärt att vilja bryta upp en ”cementerad blockpolitik”. Men ser man på den politik alliansen bedriver kan jag inte se annat än att den är anti-grön. När vi har en regering som anser att arbetslinje är att sparka på den som är sjuk eller arbetslös, som tycker att miljöpolitik är att bygga motorvägar och som urholkar möjligheter till grön omställning genom att sätta skattesänkningar före allt utom budgetbalans är det för mig en gåta att man som miljöpartist kan se förutsättningar för samarbete. Det Svergie behöver nu är en verklig opposition som tar strid för byggandet av ett hållbart och mänskligt samhälle. Aldrig har gröna idéer legat mer i tiden. 2014 har vi en jättemöjlighet till ett rejält genombrott i väljarkåren som kan ge utrymme att genomföra nödvändiga samhällsförändningar. Att slarva bort den möjligheten genom att sänka vår egen trovärdighet och hjälpa en miljöfientlig regering med greenwash tycker jag vore förskräckligt.

2 kommentarer:

Anna sa...

Bra Olof! Du får min röst även i nästa val.

Olof Olsson sa...

Tack! Och mycket välkommen att gå med i partiet och kriga om du inte redan är det.