tisdag 20 april 2010

Nu vinner vi valet - och folkomröstningen!

Lättnad och segervisshet är känslorna för dagen. Frågan om förbifart Stockholm ska avgöras i en folkomröstning om de rödgröna vinner riksdagsvalet. En konstruktiv lösning som både främjar demokratin och ger hopp om betydligt bättre trafiklösningar för stockholmarna.

En rejäl debatt är just vad jag tror behövs för att få människor att inse att ALLA tjänar på att vi bygger ett samhälle där vi inte är beroende av bilen - inklusive de som även i fortsättningen kommmer köra bil, då på vägar som inte blir lika igenkorkade.

Att förbifarten nu ställs mot ett alternativ med lika stora investeringar i kollektivtrafik ger förutsättningar för en saklig debatt jag har saknat länge. Det går nu inte längre, att som förespråkarna till förbifarten brukar göra, säga att vi ska ha BÅDE förbifart och stora kollektivtrafiksatsningar. Det är helt enkelt inte seriöst att låtsas som om det skulle finnas en massa pengar över till kollektivtrafiken efter att man har plöjt ner minst 28 miljarder i det största infrastrukturprojketet i Stockholm sedan tunnelbanan byggdes.

En segerviss dag som denna är det lätt att vara ödmjuk. Jag hade fel när jag för några veckor sedan i vredesmod uppmanade miljöpartiet att avbryta samtalen med socialdemokraterna efter Carin Jämtins utspel om att "köra över" V och MP om förbifarten. Det gick att komma fram till en lösning med hjälp av konstruktiv dialog. Det lovar gott för framtiden.

Den svåraste nöten för det rödgröna samarbetet är knäckt. Nu vinner vi valet - sen segrar kollektivtrafiken!

Inga kommentarer: