torsdag 3 juli 2014

MP:s dag: Hållbara visioner och handfasta förslag

Ikväll hörde jag Sveriges nästa miljöminister tala på Almedalens scen. Efteråt är jag förvissad om att Åsa Romson har vilja, idéer och kraft nog för att vända svensk miljöpolitik och göra Sverige till ett land som går före och ser möjligheterna med grön omställning, istället för att sätta sig på läktaren och muttra om att andra borde ta sitt ansvar.

Jag är glad att Miljöpartiet ägnat sin dag i Visby åt verkliga ödesfrågor. Det har handlat om haven som dör om vi inte agerar. En sjättedel av Östersjöns bottnar – motsvarande mer än Danmarks yta – är redan utan liv. Det kan politiker inställda på valseger strunta i. De döda bottnarna syns inte, märks inte. Men Miljöpartiets främsta uppgift är inte att vinna val, utan att förändra världen i hållbar riktning. Då är havsfrågorna ofrånkomliga. Tillsammans med en ansvarsfull fiskepolitik och kraftfulla åtgärder mot övergödning är dagens besked om fler skyddade områden i Östersjön viktiga steg på vägen.

Ett hållbart jordbruk har det också handlat om. Om att sätta fart på den omställning till ett ekologiskt jordbruk som går alldeles för långsamt. Viktigt inte minst för just de övergödda havens skull. Att minst 50 procent av maten i vården och skolan ska vara ekologisk senast 2020 är ett utmärkt mål, både för att elever och patienter förtjänar bra mat och för att kommuner och landsting på så sätt kan se till att det blir en rejäl efterfrågan på ekologiska livsmedel. Samtidigt ska bönder få ökat stöd för att ställa om så att efterfrågan kan mötas.

Men inte minst har det handlat om feminism. Åsa Romson talade med glöd och iver om förslag som förbud mot könsdiskriminerande reklam, arbetstidsförkortning i vården och samtyckeslag. Människor är trötta på ojämställdhet och sexism nu och Miljöpartiet visar att man har förstått det. Jag går och lägger mig nöjd, efter en grön dag i Almedalen med både hållbara visioner och handfasta förslag som otåligt väntar på att genomföras.

4 kommentarer:

Jonas sa...

Märkligt att feminism är högst på agenda i ett land som har bäst jämställdhet i hela världen. Svensk industri försvinner eller har inte råd att ha fabriker öppna för att energipriserna är för höga. Vi har inget försvar och Ryssland börjar vapenskramla. Det lustiga med MP är att pekar finger på allt som är fel med tex energi med deras lösningar med vindkraft osv kommer inte ens i närheten av kunna försörja Sverige och industrin med el. För att inte prata om hur mycket det stör miljön och djur när man smäller dessa fält med vindkraft. Nej naiva och inkompetenta människor som MP ska inte styra Sverige.

Olof Olsson sa...

Om det nu skulle vara sant att vi är världsmästare på jämställdhet (enligt FN gäller inte det längre) så vore det väl jättekonstigt om vi inte gjorde något åt att en genomsnittskvinna under ett arbetsliv tjänar 3,6 miljoner mindre än en genomsnittsman, att män inte anses förmögna att förstå ett nej och att pappor möter motstånd på arbetsplatser när de vill vara hemma med sina barn?

Vad gäller energipolitiken gäller inte frågan om vi ska behålla åldrande kärnkraftverk utan vad vi ska ersätta dem med - modern, förnybar energi eller nya, dyra kärnkraftverk som inte kommer ge oss el förrän om flera decennier.

Thove sa...

Det är dags att vi tar tag i matfrågan på riktigt! Bra att ekologiskt, ursprungsmärkning och antibiotika tas upp samtidigt då alla är så extremt viktiga för hälsa och miljö. Det är bra att MP tar upp så viktiga saker, och än viktigare att debatten tas upp. Tycker du att det ekologiska utbudet borde utökas? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4440/tycker-du-att-man-ska-utoka-utbudet-av-ekologiska-

Olof Olsson sa...

Ja, verkligen! Har röstat.