lördag 28 december 2013

Annie Lööf – riskkapitalbolagens sista försvarare?

2013 var året då svenskarna slutgiltigt fick nog. Vreden över storbolag som plockar ut mångmiljonvinster från skattefinansierad utbildning, vård och skola kokade över. Mitt eget gröna parti satte äntligen ner foten mot vansinnet. Vänsterpartiet växte efter att envist ha trummat in budskapet att vinstutdelningarna ska bort efter valet om partiet får inflytande. Till och med Anders Borg och Jan Björklund tvingades till halv reträtt, låt vara mest i retoriken, när de slutligen tillstod att det inte är helt lyckat med riskkapitalbolag i välfärden. Men Annie Lööf och Centerpartiet håller fast vid sitt försvar för riskkapitalbolagen och kallar Borg och Björklund för populister.

Att Lööf rycker ut till försvar för vinstuttag och riskkapitalister är lika obegripligt oavsett om man betraktar politiken med ideologiska glasögon eller i Mats Knutssonsk anda krymper den till ett spel om makt. Hur kan någon som sagts vara den renläriga liberalismens förkämpe vara bekväm med att skattemiljarder pumpas in i vinstdrivande företag för att sedan dimpa ner i aktieägarnas fickor? Och vilka väljare är det de centerpartistiska partistrategerna tänker sig att de talar till? Efter kissblöjor och skolkonkurser är motståndet mot vinstdriven välfärd massivt långt in i borgerliga led.

Kanske har de allt mäktigare välfärdsbolagens lobbyister de borgerliga partierna i ett allt för starkt grepp för att en verklig omsvängning ska kunna ske på den borgerliga sidan. Men det politiska priset kan bli högt. Jag har svårt att se att väljarna skulle låta sig nöja med några retoriska ministerutfall mot riskkapitalbolag som långt ifrån är ensamma på välfärdsmarknaden om att sko sig på elever, brukare och patienter. Som skattebetalare har vi ledsnat. Vi vill se våra pengar bli till värdig vård och lärande.

Inga kommentarer: