torsdag 11 april 2013

Lär av framgången i migrationspolitiken

Precis som Johan jublar jag idag. Miljöpartiet har lyckats pressa regeringen till att gå med på att fler asylsökande barn ska få stanna i Sverige. Mycket tack vare den folkliga vrede som mobiliserades i samband med Reva-projektet. Överenskommelsen visar att kompromisser som gör världen bättre är möjliga – men också vikten av att vara tydlig från början med åt med vilket håll man vill gå. Något att tänka på för ett grönt parti som står inför att formulera partiprogram och så småningom valmanifest.

Att ”synnerligen ömmande omständigheter” byts till ”särskilt ömmande omständigheter” när det handlar om barn kan låta som en skitsak. Men för en familj med barn som exempelvis bott i Sverige under lång tid eller med barn som är sjuka kan det vara livsavgörande. Överenskommelsen kan vända förtvivlan och desperation till trygghet och framtidstro för enskilda familjer. Dessutom visar den att det går att mobilisera en stark opinion för medmänsklighet. Rasisterna har inte initiativet. De tendenser som helt nyligen fanns till en moderat flört med Sverigedemokraterna har hejdats tack vare ett tryck i frågan utanför maktens korridorer. Horder av människor har demonstrerat, skrivit på protestlistor, delat länkar, skrivit insändare, bloggat och skrikit mot polisens jakt på papperslösa och för en human flyktingpolitik.

Nu fortsätter kampen för öppenheten. Än är det långt till anständighet i migrationspolitiken. Exempelvis gäller lagändringen som nu sker inte vuxna människor. Men uppgörelsen visar ändå att den pragmatiska väg Miljöpartiet valt att gå lett framåt. Jag som starkt tvivlat den sensaste tiden hade fel.

Som obotlig besserwisser stärks jag ändå i min övertygelse om att bra kompromisser kräver att man vet vad man vill. I migrationspolitiken är MP glasklara. Färdriktingen mot större öppenhet är tydlig. Om vi gröna ska få genomslag på fler politikområden efter valet bör segern igår bli till en lärdom: tydlighet lönar sig. Ska vi ta viktiga steg mot ett hållbart samhälle är det klarspråk som gäller. Evig tillväxt är inte möjlig. De som tycker att vi ska anpassa oss efter andra partier på förhand och tona ned det som skiljer ut oss från andra bör begrunda hur kompromisserna om migrationspolitiken blivit så framgångsrika.

Inga kommentarer: